Друштво

КЗМ активности: Хуманитарни наступ комичара, додељене награде на конкурсима, излет у Горње Подунавље

Наступом комичара Неше Бриџиса прикупљена средства за Ивана Филипчева
Наступом познатог београдског стендап комичара Неше Бриџиса (Ненада Даниловића) 1. априла у Градском позоришту у Бечеју у организацији Канцеларије за младе општине Бечеј прикупљено је 44.460 динара за Ивана Филипчева.

Неша Бриџис је стендап комичар који је познат и по својим  имитацијама  и одличан импровизатор. У досадашњој каријери одржао је око 1.500 професионалних наступа. Са својим представама је обишао целу Србију, многе градове и по више пута, а наступао је и у иностранству. Љубитељи стендап комедије из региона јако добро знају Нешу Бриџиса, био је гост на великом броју фестивала у Хрватској, Словенији, Босни, Македонији, Црној Гори… И поред страха од летења, публика је имала прилику да га види и у Аустралији. За његове вечери комедије увек се тражи карта више тако је било и у Бечеју, наступао је у Градском позоришу.


Аутор Ђорђе Елесин, награђена фотографија

Додељене награде на конкурсима
Стручни жири у саставу Ласло Рац, Данијел Раушки и Арпад Шипош је једногласно одлучио да победник ФОТО конкурса „Игра илузијеˮ буде Ђорђе Елесин. Поред главне награде додељена је и једна специјална награда, жири је сматрао да фотографија Јелене Марјановић такође заслужује похвалу и симболичну награду.
Пристигле радове на ЛИТЕРАРНИ конкурс на тему „Хероји нашег добаˮ оцењивале су др Жарка Свирчев, Ивана Петровић, професор српског језика и књижевности и Моника Нађ Цигура, професор мађарског језика и књижевности. Ауторка чије дело је оставило највећи утисак на стручни жири је Јулијана Палинкаш.
На новом конкурсу нису додељене ове године награде за виде рад јер је стручни жири оценио да није било довољно квалитетних радова. Ова одлука је донета јер према њиховом мишљењу пристигли радови нису испуњавали минимум критеријума у креативном смислу.

Аутор најбоље фотографије ће добити NIKON D3500 фотоапарат и улазницу за двоје у Музеј илузије у Београду, док ће победник литерарног конкурса бити награђен E-BOOK-om и годишњом чланарином у Народној библиотеци Бечеј.


 

Едукативни излет у специјални резерват природе Горње Подунавље
У четвртак 15. априла Канцеларија за младе општине Бечеј организовала је излет за 20 бечејских младих у резерват природе Горње Подунавље.

,,Горње Подунавље” је заштићено подручје које се на око 20.000 хектара простире уз леву обалу реке Дунав. Део је великог ритског комплекса који се протеже и кроз суседне земље Мађарску (Национални парк „Дунав – Драва“) и Хрватску (Парк природе „Копачки рит“) са којима чини еколошки јединствену целину. Овај резерват природе познат је и као “Европски Амазон” и представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на читавом току Дунава, са великим бројем рукаваца и канала кроз ритске плавне шуме. Уписан је и у UNESCO светску листу јуна 2017. године.

За овај парк природе карактеристично је богатство орнитофауне у којој се истичу ретке врсте као што су орао белорепан и црна рода. У резервату је присутна 51 врста сисара, 248 врста птица, 50 врста риба, 11 врста водоземаца, 9 врста гмизаваца, велики број бескичмењака, од којих се издваја фауна лептира са преко 60 врста дневних лептира и више од 1000 биљних врста. Горње Подунавље насељава најбројнија популација европског јелена у нашој земљи. Осим биолошке разноврсности Горње Подунавље краси и аутентично културно наслеђе. Као резултат прилагођавања великој реци и њеним ћудима настали су карактеристични изворни обичаји, ношње, језик, рибловни алат, чамци и јела који привлаче госте и ,,Горње Подунавље“ чине атрактивном дестинацијом за посетиоце.