Друштво

Ковид пресек за другу половину децембра

Епидемија ковида у Бечеју, која је од друге половине октобра била у пуном јеку са константно све драматичнијим бројевима сваки дан, чини се да полако јењава јер се број заражених на дневном нивоу полако враћа на једноцифрене бројеве а све мање је и гужва за тестирање. Брзе серолошке тестове наша ковид амуланта је у потпуности престала да ради, углавном се раде „брзи“ антигенски тестови јер се резултат одмах може очитати и, наравно, стандардни ПЦР тестови који се шаљу на анализу у Нови Сад у Институт за јавно здравље Војводине а резултати стигну дан, два касније. Извештаји ових две недеље показују да је све мање и процентуално заражених у односу на број тестираних а ових дана се преполовио и број евидентираних активних случајева. У тренутку кад ово пишемо је око 350. Званично је негде око 1100 грађана наше општине било заражено од почетка другог таласа епидемије ковида.
Редови испред ковид амбуланте још увек постоје и још се чека на тестирање. Проблем чекања на зими испред ковид амбуланте општински Штаб за ванредне ситуације још није решио. И даље грађани који су ионако у већ прилично лошем стању, неки и са упалом плућа која често прати овај вирус, чекају напољу на ветрометини на тестирање, преглед или контролу. За крај месеца прогнозе најављују опет нагло захлађење. Сада је само питање ко ће први одустати јер док Штаб не реши овај проблем може да се деси да ковид одустане. Да подсетимо, негде почетком новембра локални Штаб за ванредне ситуације обезбедио је два мања шатора без грејања и поставио испред ковид амбуланте, који евентуално могу да један мањи број пацијената заштите од падавина и то је све.
Питали смо и председника општине Бечеј, Драгана Тошића, који је по функцији и командант локалног Штаба за ванредне ситуације да ли су успели да нађу неко решење за овај проблем.
Имамо за сада два предлога у разматрању, Прво решење било би да убацимо плинске пећи у шатор за чекање. Имали смо предлог раније да се ковид амбуланта смести у салу у спортски центар. Ипак сматрамо да та идеја са спортским центром више није опција. У разговору са директорицом Дома здравља дошли смо до закључка да то није могуће организовати пре свега због коришћења фискултурних сала и због тога што би морали да онда затворимо спортски центар у наредних 5-6 месеци, не можемо од њега да направимо ковид болницу и да се паралелно одвија рад спортског центра и тренинзи. Поред сале која би морала да се затвори комплетно за грађанство проблем су тамо и мокри чворови који су за рад ковид амбуланте неадекватни. Други предлог је био да амбуланта у Новом Селу буде ковид амбуланта, али тамо имамо проблем да нема два улаза/излаза. Нисам сигуран шта шта да урадимо у овом моменту, да ли тамо у Новом Селу да направимо други излаз или да за прво време донесемо те плинске пећи у шатор. На вези смо стално са директорицом Дома здравља, ми тражимо и од њих да нам кажу шта и где би то могли да урадимо.“ – рекао је председник Тошић.