ÓbecseДруштвоКултура

Kulturális nyár a Városi Színházban

Művészfoglalkozások gyerekeknek és fiataloknak

Kreatív és művészeti aktivitások sokasága várja a gyerekeket és fiatalokat a nyár folyamán a Városi Színházban. Az intézmény Óbecse község Ifjúsági Irodájával közösen július és augusztus folyamán nyolc műhelyfoglalkozást szervez általános és középiskolásoknak.
– Úgy döntöttünk, hogy az Ifjúsági Irodával közösen különféle művészeti és oktató jellegű műhelymunkákkal gazdagabbá tesszük ezt a nyarat, hiszen sokan a járványhelyzet miatt nem utaznak el idén nyáron. Ez egy kiváló alkalom lesz, hogy a fiatalok érdekes dolgokat tanuljanak és tapasztaljanak meg, hiszen minőségi foglalkozásokról beszélhetünk, amiket tapasztalt, elismert művészek fognak vezetni – mesélte Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója.
A film-műhelyet, amely középiskolások számára lett előrelátva, Miloš Blažin filmproducer fogja vezetni, a középiskolások és idősebbek számára kitalált színjátszó foglalkozást Hana Selimović színésznő tartja, míg az általános iskolások részére szervezett színjátszó műhelyen Magyar Zsófia, a Színművészeti Akadémia negyedéves hallgatója foglalkozik a résztvevőkkel. Ugyanezt a műhelymunkát szerb nyelven Mirjana Kolundžić Kuzmanović vezeti majd.
– Hat napos foglalkozást tartok alsós diákoknak, ahol megismerkedhetnek a színművészet alapjaival játékokon keresztül. Ismerkedéssel kezdünk, ami segít nekik a felszabadulásban, majd koncentrációs és ritmus-gyakorlatokon át a kapcsolatépítéssel fejezünk. A hangsúlyt is leginkább egy iskolai nagyszünet alatt létrejövő viszonyokra szeretném fektetni. Nem egy konkrét szöveget fogunk feldolgozni. Kerestem egy olyan valós helyzetet, ahol ennyi gyerek egyidőben találkozhat, az improvizációk segítségével pedig a hét folyamán kialakítunk kisebb jeleneteket, amelyeket én papírra vetek, és azt szeretném rögzíteni. Nem tartom szükségesnek, hogy a gyerekek rendelkezzenek korábbi színpadi tapasztalatokkal, hiszen az alapoktól fogunk indítani. Arra törekszem, hogy senki se érezze kényelmetlenül magát, hanem bátran merjenek kiállni emberek elé – mondta Magyar Zsófia, az újvidéki Színművészeti Akadémia negyedéves hallgatója, aki az általános iskolásoknak szánt színjátszó műhelyet vezeti majd.
Jovanov Mónika vezeti majd a bábkészítő foglalkozást, amire 7 és 10 év közötti gyerekek jelentkezhetnek. Zeneműhely és perkusszió foglalkozást Krstić Albertnél tanulhatnak a 7 évnél idősebb gyerekek, gitározni pedig Vladimi Gurjanov tanítja a 7 és 12 év közötti jelentkezőket. A képregény műhelyet Mgr. Marija Šavija multimédia művész fogja vezetni. Ezen a foglalkozáson a korhatár 7 – 15 év.
– Ez az első tevékenységünk hosszabb kihagyás után, hiszen a járványhelyzet a mi munkánkra, terveinkre is kihatott. Több tevékenységünket is le kellett mondani, többek között a nemzetközi önkéntes tábort az Erdőtelepítők parkjában. Ezért különösen nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Városi Színházzal, akivel egyébként is együttműködünk, megvalósíthatjuk ezeket a rendkívül kreatív és érdekes aktivitásokat – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
Bővebb információkat a műhelymunkákról a színház facebook oldalán vagy a 021/6915-336 telefonszámon kaphatnak. A foglalkozásokra június 30-ig lehet jelentkezni a pozoristebecej@gmail.com email címen.