Друштво

Kursevima do smanjenja nezaposlenosti

Tako cool i BUM četvrti put organizovali kurseve za mlade

Udruženje „Tako cool“ u partnerstvu sa Bečejskim udruženjem mladih (BUM), Bečejskim srednjim školama i lokalnom samoupravom je već četvrtu godinu zaredom organizovalo besplatan kurs za građane opštine Bečej od 15 do 30 godina. Mladi su imali priliku da biraju između kursa grafičkog dizajna, web dizajna, mikrotika (I i II nivo), srpskog i mađarskog jezika, kao i računovodstva i knjigovodstva.
– Cilj ovog projekta je povećanje zapošljivosti mladih kroz organizaciju niz specifičnih obuka, koje smo izabrali na osnovu ankete i interesovanja mladih. Nadamo se da ćemo realizacijom ovog projekta uspeti da utičemo na nezaposlenost mladih na teritoriji naše opštine – rekla je Katarina Stojisavljević, predsednica udruženja „Tako cool“.
Za razliku od prethodnih godina, ovoga puta u ponudi kurseva se javila i jedna novina, a to je mikrotik kurs.
– Po deset ljudi je učestvovalo na kursu uvodnog nivoa i naprednog, inženjerskog nivoa. U pitanju su međunarodno priznati sertifikati iz veoma traženog i popularnog polja. Polaznici su naučili kako da konfigurišu velike mreže do 100 računara, zatim naučili su i kako da konfigurišu bežične, odnosno wireless mreže čije su tačke na udaljenostima i do 20 km – kazao je Aleksandar Đekić, predsednika Bečejskog udruženja mladih.
Na kursu grafičkog dizajna su polaznici učili programe Adobe Photoshop i Adobe Illustrator, kao i osnove rasterske i vektorske grafike. Prema rečima mladih neki su se prijavili na ovaj vid edukacije, zato što se javila potreba za grafičkim dizajnom na poslu ili na studijama, dok su drugi imali želju da se oprobaju kao dizajneri u svetu „frilens“ poslova.
Kursevi se svake godine realizuju uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

Dijana Peter