Млади

КЗМ: Милан Митић на личном примеру показао како се живот може променити у секунди

По закону данас особе могу постати возачи са петнаест година, с тога се ставља фокус на едукативне радионице код младих од петнаест до тридест година како би се смањио број саобраћајних незгода, поготово оних са негативним исходом. Канцеларија за младе је у сарадњи уз подршку од стране Савета за безбедност саобраћаја општине Бечеј, позвала Милана Митића који је 2010. доживео саобраћајну несрећу која му је променила живот у секунди, који је одржао две радионице и поделио са присутнима своју причу, након које је добио надимак један у десет милиона. Из тог разлога његова предавања носе назив „Живот нема репризу.“

Тог 22.августа у Пожаревцу, Митић је возио мотор бржином од 170 километара на час, под дејством алкохола. Пријатељ, који је седео иза доживео је телесне повреде, које нису имале тако велике последице. Миланов точак се заглавио и с обзиром да није имао кацигу, главом је ударио у дрвене стубове које су држале тенду продавнице. Према причи, службеници хитне помоћи пронашли су га једва живог, са отвореном лобањом и остацима дрвета на месту где се ударио. Пребачен је у београдски ургентни центар, где је четрдесет дана провео у коми, са преломима лобање, упалом плућа и разним бактеријским инфекцијама.

Тврдоглавост, жеља да буде фаца у друштву и вера да му се не може ништа дести, прекоренуле су му свест о животу, а упорност му је помогла да након две године активног вежбања може да се креће обавља све сам, па чак и оне ситнице које људи често занемарују, као што су бријање и стављање каиша.

Могу рећи да сам упоран, штагод да замислим, то по сваку цену морам и да урадим. Купио сам ауто, кабриолет да осетим ветар у коси. Свуда идем сам“, изјавио је Митић за лист Бечејских дана.

Милан је истакао да му је најтеже пало схватање кроз шта су његови родитељи морали да пролазе заједно са њим; сазнање да се догодила несрећа, мале шансе за преживљавање и процес опоравка, и из тог разлога апелује на младе да више обраћају пажњу на њихове најмилије.

Ми као клинци гледамо да што пре побегнемо да наши родитељи не знају, на крају кад се нешто тако деси на крају видимо да од свих тих наших пријатеља, другара девојака, на крају само родитељи остају.“

Ово је најнепосреднији начин да урадимо неку превенцију што се тиче саобраћајних несрећа, као и да одржимо неко предавање о саобраћајним незгодама. Два пута смо попунили Канцеларију за младе и драго ми је да нису били само млади, којима је ова радионица првенствено намењена, већ и професори, представници удружења мото спорта. Наставићемо да организујемо радионице и предавања као што смо раније спроводили у средњим школама“, закључује координатор Канцеларије за младе општине Бечеј, Давид Туфегџић.

Према извештају Министарства унутрашњих послова током 2023. године у Србији било је 32.974 незгоде, од којих је у 475 погинуо најмање један човек, а преко 13.хиљада људи задобило је телесне повреде.

Слика Канцеларије за младе општине Бечеј