КЗМ: Обратите пажњу на траку са сунцокретима!

Трака са сунцокретима није нови тренд, лансиран од стране неког псеудоинфлуенсера. То је симбол који се користи, углавном на фреквентним местима (супермаркети, аутобуске или железничке станице, аеродроми и сл.) да би се присутни дискретно упозорили да особа има скривене на око сметње у развоју или степен инвалидитета.

Тривијалне ствари, попут чекања у реду, могу бити несношљиве за дете са аутизмом јер их оно не разуме. Ако приметите да неко носи траку са сунцокретима, значи да та особа или особа која је са њом има скривену сметњу, психичку или физичку.
Можда ћете, када прочитате ово објашњење, такву особу пустити испред вас у неком реду. Можда ћете јој оставити више простора . Можда ћете имати више разумевања за њу.

Како је све то почело?
На аеродрому Гетвик у Лондону 2016. године први пут су се појавили путници са траком са сунцокретима око врата. Траке су биле веома упадљиве – зелена позадина и жути сунцокрети били су довољни да привуку пажњу пролазника. Траке су направљене како би послале суптилну поруку да особа која их носи, или неко из њене породице, има невидљиве сметње. Будући да је дизајн био врло упечатљив, мисија се врло брзо проширила из Енглеске у САД а затим и широм света, где данас можете видети људе широм планете како носе зелено-жуте кравате.

Сунцокрети шаљу поруку, пре свега, особљу на јавним и прометним местима, попут аеродрома и железничких станица.