Друштво

Летња разгледница Бачког Петровог села

Више од 100 мештана чистило приобаље реке Тисе
Тако је то када се удруже Петровоселци, са широким осмехом ме је на обалама реке Тисе, 6. јула, по правом тропском времену, дочекао „домаћин акције“ Крижак Маћаш наглашавајући, да се овога пута окупио рекордан број мештана, младих и нешто старијих, који су својски радили на кошењу, сакупљању нагомиланог грања из воде, прљавштине, и силне пластике, која се задржала на „кривини“ ове реке, где је иначе локални штранд за време летњих врућина. Према његовој процени овој акцији је присуствовало више од 100 мештана, што је и рекорд досадашњих акција. Акцију чишћења приобаља код „Кишмола“ заједнчки су организовали Месно удружење занатлија, УСР „Кечига“, удружење Грађана „Млади за наше село“ уз припомоћ Јавног предузећа „Комуналац“ чији су радници цео дан косили траву и Месна заједница „8 октобар“. Из заиста је било лепо видети и касније дружити се са учесницима акције, који су сви углас истицали да је Тиса њихово „море“ и да се вреди потрудити, како би купање било што пријатније. Акцијаше је посетио и председник Општине Бечеј Драган Тошић, који је изразио велико задовољство тако великим одзивом мештана, а сва сакупљена секундарна сировина биће предата Јавном предузећу „Потисје“. Заједништвом се може много тога, доказали су овога пута Петровоселци, који су у хладовини великих топола, за ручак припремили печено прасе и грил кобасице, које су, уз хладно пиво, уз вицеве и добре приче, са апетитом појели.


Школа пливања
Некада су чланови ПВК „Јединства“ били редовни организатори школе за непливаче, а од када се овај клуб са дугом традицијом угасио, то су са успехом наставили некадашњи чланови овог клубра, на челу са професором фискултуре Ендре Хегедишем.
Прва група ученика, започела је са радом 1. јула текуће године а школица траје по десет дана. Интересовање је заиста превазишло очекивања групе професора од 10 чланова, који на базенима СПЦ „Ђорђе Предин Баџа“ вредно раде са малишанима. У првој групи је 60 полазника из Бачког Петровог Села, 40 из Бечеја и 6 из Аде, што само доказује, да се у овој „Школи пливања“ стручно и добро ради и да је главни циљ групе професора, да се оспособи што већи број непливача, јер сви људи који станују поред реке Тисе треба да буду оспособљени за пливачке вештине.


Акција контроле шећера у крви
Удружење грађана „За бољи живот села“ у сарадњи са Друштвом за борбу против шећерне болести, први пут ове године, организовали су акцију контроле шећера у крви под називом „Провери своје здравље” на старој локацији, код пијаце у центру села. Акција, је наишла на велики одзив мештана, јер је за два и по сата 160 мештана преконролисало ниво шећера у крви. Следећа акција биће одржана средином месеца августа.


КУП остао код куће
На каналу ДТД-а у Бечеју, због високог водостаја реке Тисе, одржан је традиционални КУП Удружења спортских риболоваца „Кечига“ на којем је учествовало 17 екипа из целе земље.
После занимљивог такмичења и финиша, прво место освојила је екипа домаћина, друго место је припало екипи „Баната“ из Зрењанина, а треће екипи „Екотрофеј“ из Београда.
Апсолутни првак писте био је Жолт Палфи из екипе УСР „Кечиге“ који је уловио 7.125 грама рибе. Медаље су додељене за прва три такмичара по секторима, а за три најбоље екипе обезбеђени су пехари, за победника писте посебна медаља. Након завршетка такмичења, у просторијама Дома занатлија, у селу обезбеђен је заједнички ручак и дружење.


Пецарошки маратон
Руковођство УСР „Кечига“ на такмичарској писти, на реци Тиси код „Кишмола“ 20. и 21. јула, организоваће традиционални Пецарошки маратон, који међу спортским риболовцима изазива велико интересовање такмичара. За све потребне информације, можете се обратити на телефон 063/661246 код Винце Ласла, секретара удружења.