Сервис

Лето(вање): Кербер и суперћелије пред вратима

Ово лето се очекује да ће се рекордно високе температуре у јужној Европи задржати током целог јула али и почетком августа. Земље широм Медитерана су посебно на удару рекордног топлотног таласа јер их је погодила друга „топлотна олуја“ која је чак има и име: Харон или Кербер. Већи део јужне Европе, укључујући и сва она популарна места за одмор попут Шпаније, Италије, Хрватске и Грчке, бележе ових дана екстремно високе температуре за које се очекује да ће потрајати. Неке делове јужне Италије и Грчке очекују температуре до  40 степени Целзијуса. Прогностичари су упозорили да би европски температурни рекорд од 48,8 степени Целзијуса, забележен близу Сиракузе на Сицилији 2021. године, могао овог лета да буде оборен.

Шта то значи за туристе који овог лета иду у јужну Европу, на Медитеран?

Једно је сигурно – ако путујете у земље погођене Хароном, очекујте да ће топлотни талас бити екстремно врућ и  треба да будете веома на опрезу. Колико год платили за то да лежите на плажама избегавајте да се директно излажете сунцу превише дуго.

Већ сада је у Италији у чак 16 градова – од којих већина у централним и јужним регионима – објављено ванредно упозорењима о врућини због високог нивоа ризика за старије, децу или оне са хроничним болестима. Но, чак и за оне који су у пуној снази и без прикључених болести веће излагање оваквом сунцу може да резултира колапсом организма, топлотним ударима. Главни ризици су пре свега дехидрација и прегревање који представљају веома велику претњу за здравље људи.

Скоро у свим летовалиштима у којима је тренутно овај талас на снази издата су црвена упозорења. Локалне власти саветују људима да избегавају директно сунце између 11 и 18 сати.

Ако ипак одлучите да путујете на Медитеран, свуда се од туриста тражи да се понашају одговорно, да се побрину да наносе крему за сунчање, да избегавају да буду напољу током најтоплијих делова дана и да остану хидрирани. Апелује се на туристе и да не конзумирају алкохол јер то може повећати шансе за дехидрацију, топлотну исцрпљеност или топлотни удар. Здравствени проблеми због врућине већ сада у јулу су оптеретили локалне медицинске установе у многим регионима.

Поједина летовалишта бележе чак и доста отказивања аранжмана јер су изгледа поједини туристи, углавном они који спадају у угроженију категорију, схватили озбиљно упозорења када је почео овај топлотни циклус. Но, како сви летови и пакет аранжмани и даље се одвијају нормално упркос томе већина туриста се одлучила да ипак оду на летовање јер су „везани“ уплаћеним аранжманима. За отказивање резервација у последњем тренутку „казнене“ накнаде су од 90 па чак и до 100 посто од цене тако да се то никоме на исплати да ради.

Како можете да смањите ризик ако сте већ на летовању?

По дефиницији топлотни удар је изненадни колапс организма, а нас-таје због, често наглог, прекомерног повишења телесне температуре и немогућности организма да се хлади знојењем и температуру одржи у нормалним границама ради екстремно високе спољне температуре односно временске појаве топлотног таласа. Правовремене мере могу смањити број оболелих и умрлих од врућина, што значи да треба бити спреман ублажити могуће негативне последице по здравље и тренутно деловати.

Како врућине делују на наш организам?

Високе температуре најнегативније делују на систем за дисање хроничних болесника и децу. У тим ситуацијама је отежано дисање и долази до бронхоспазама и надражујућег кашља.

На врућини се крвни судови шире, чиме се снижава притисак. Мења се и згрушавање крви па због честе дехидрације долази до локалне тромбозе, а ноге натичу јер течност заостаје у доњим деловима тела.

Код наглих промена температуре може доћи до инфаркта, а УВ зрачење може на кожи проузроковати опекотине, рак коже и пребрзо старење коже због њеног исушивања те слабљење имуног система. Због превеликог излагања очију УВ зрачењу може се развити сива мрена.

Мањак течности може утицати на функцију бубрега и појачано накупљање минерала из урина и проузроковати стварање бубрежних каменаца.

Ако је температура тела слична температури ваздуха, оно се хлади испаравањем, што може променити срчани ритам и проузроковати дехидратацију и грчеве.

Све време трајања великих врућина придржавајте се препорука локалних здравствених установа које информишу јавност путем медија (радија, ТВ, интернета).

Пијте редовно негазирану воду те нискокалоричне напитке без кофеина, алкохола и шећера да њима не изазовете јачу дехидратацију. Можете се само освежити тако да у устима растопите коцкицу, две леда. Дехидратацију од врућина избегните узимањем разређеног сока као што је лимунада и то одрасли сваких 1-2 сата, а деца сваких 15-20 минута по 1 до 2 кашичице или гутљај воде. Немојте чекати осећај жеђи да бисте повећали унос течности, поготово код старијих особа које имају слабији осећај жеђи.

Избегавајте боравак на директном сунцу у периоду од 10-17 сати, поготово деца, труднице, старије особе, срчани болесници и болесници с хроничним болестима (менталне болести, дијабетес и др.).

Особе које раде на отвореном (нпр. грађевински радници) требало би да се чешће одмарају, склоне у хлад и попију 1 и 1/2 чашу воде сваких 30 минута.

Туширајте се или купајте у млакој води. Друга могућност је замотати се у хладне мокре пешкире или се расхладити мокрим сунђером, купком за ноге и сл. Деци можете мокре пешкире стављати на ноге и руке.

Носите лагану широку светлу одећу од природних материјала. Ако идете изван куће, ставите шешир широког обода или капу и сунчане наочаре, а корисна су заштита од директног сунца и кишобрани и лепеза за расхлађивање ваздуха.

Користите лагану постељину, по могућности без јастука како би избегли акумулацију топлоте од тела.

Једите чешће мале и течне оброке. Избегавајте храну пребогату беланчевинама. Ако сте у могућности, припремите мешано свеже воће, тзв. „smoothie“ или справите лагану супу, да организму вратите изгубљене минерале, витамине и електролите.

„Суперћелијске“ олује као пратећи „програм“ врућина и глобалног загревања

Суперћелијску грмљавинску олују карактеришу постојане и снажне ротирајуће узлазне струје. Ове олује настају у нестабилној ваздушној маси, а нужан услов за њихов настанак је померање ветра по висини. Обично при тлу дувају јужни или југоисточни ветрови, а у вишим слојевима западни или југозападни. Оваква комбинација ветрова по слојевима изазива хоризонтално ротирајуће кретање ваздуха у доњим слојевима тропосфере. Исто то брзо уздижуће кретање ваздуха које прави олују, хоризонталну ротацију ваздуха претвара у вертикалну, а та ротација је често спектакуларно видљива у структури овог застрашујућег облака

Смењивање ових олуја у току вечерњих часова и прилично непријатних врућина у току дана најављује се за крај јула и можда чак и добар део августа. Црвени аларм „упаљен“ је константно веће, сад већ, недељама.

Природа свакако постаје „опасна“ ових дана, ако ништа друго веома драматична. Тако да опрез свима јер чак иако побегнете негде бар на Медитерану све ово нећете избећи јер цела Европа је погођена.