Magasabb a tejprémium és jobb a vártnál a kukorica hozama is

Bácsföldvárra látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter

Szeptember 18-án Bácsföldváron járt Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, aki ellátogatott az Agro-polje gazdaságba, ahol elbeszélgetett a helyi termelőkkel is.
– Jó hírrel tudok szolgálni: negyven százalékkal felemeltük a tejprémiumot, hét dinár helyett mostantól tíz dinár lesz literenként. Próbálunk hatni a tejfelvásárlókra is, hogy emeljék fel a tej felvásárlási árát. A kukoricát illetően 5,9-6 tonnát jósoltak a szakértők hektáronként, de most tíz százalékkal nagyobb a hozam, tehát az elmúlt tíz év átlaga fölött lesz a terméshozam – jelentette ki a miniszter, akinek az elmondása szerint a Növényvédelmi Igazgatóság határozata minden kukorica-felvásárlót arra kötelez, hogy védőintézkedéseket vezessen be annak érdekében, hogy a beteg kukorica ne keveredjen az egészséges közé, illetve, hogy a beteg magot rögtön kezeljék – ilyen kukorica Óbecsén is van.
A minisztert Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár is elkísérte, akinek az elmondása szerint a tartományi mezőgazdasági pályázatokon 1700 termelő vett részt és hozzátette: a terveik szerint a jövőben a pályázásra szánt összeg az idei százmillió dinárnál nagyobb lesz.
Dr. Anđelko Mišković, a községi tanács mezőgazdasággal foglalkozó tagja mutatta be a házigazdát, a 20 munkást foglalkoztató Agro-polje gazdaságot, amely családi vállalkozásként mezőgazdasági termeléssel, illetve terményfelvásárlással és eladással is foglalkozik. Mintegy 1200 hold saját földterületet munkálnak meg, az alvállalkozóikkal pedig további 2500-3000 hold területen gazdálkodnak.
Dragan Tošić, Óbecse polgármestere szerint az ezekhez hasonló miniszteri látogatások nagyon fontosak a mezőgazdasági termelők számára, és reményét fejezte ki, hogy Nedimović máskor is ellátogat Óbecse község valamelyik településére.

F.R.