Друштво

Манифестација „Живимо заједно“ одржана у Новом селу

У Новом селу је протеклог викенда одржана манифестација „Живимо заједно“ у организацији Треће месне заједнице. Ово сад већ 18. по реду манифестације „Живимо заједно“ и једна је од нај-дуговечнијих у граду.

Иако је најављено да ће се већи део програма одржати на отвореном, у центру Новог села, на пијаци и на игралишту, киша је донекле пореметила планове организатора па је добар део програма ипак одржан у фискултурној сали у школи „Шаму Михаљ“, посебно програми и радионице које су биле намењене деци. Креативне ликовне радионице организовали су удружење Еко-Бечеј и Друштво пријатеља деце, као и друштвене и друге игрице за децу. У сали је одржан и најављени културно уметнички програм, богат музички програм, представе, фолклорни наступи, ритмичке тачке.

Ипак један део манифестацији, онај најпосећенији и најмасовнији одржан је напољу, кувао се гулаш испод пијачне надстрешнице, тамо је одржано и такмичење у пикаду као и други садржаји.

Најбољи гулаш је спремио двојац Ото Кадаш и Игор Брусин а за најбољи гулаш такмичило се чак 27 екипа. Такмичење у пикаду одржано је у неколико категорија па је тако најбољи у мушкој конкуренцији био Ласло Бевиз а у женској Драгана Петровић. У категорији младих и деце прво место је освојио Давид Тривић.

И овој манифестацији присуствовао је и председник општине Бечеј др Вук Радојевић као и други општински званичници. Општина Бечеј је и финансијски и логистички подржала ову манифестацију.

Ново село и организациони тим који реализује ову манифестацију сад веће скоро две деценије  препознати су, према речима председника општине Бечеј, „по неговању традиције али и доброг суживота свих становника“ и додао „Управо то су вредности које желимо да негујемо а које се огледају у богатству мултикултуралности, једнакости свих грађана и међусобном поштовању, без обзира на различитости које сваки појединац носи са собом. У Новом селу живе и Срби и Мађари, али и припадници других националности и када дођете у овај део Бечеја, ви заправо немате утисак да постоје разлике међу људима, већ да се сви међусобно уважавају и цене, као и да су сложни, што се показало и данас.

Он је уједно изјавио да је Општина Бечеј водећи се политиком једнакости, уложила више од 90 милиона динара за асфалтирање улица у свим месним заједницама и да ће се такав тренд наставити и у наредном периоду.

„Недавно је завршено асфалтирање Пролетерске улице у Новом селу, од Ударничке до Хуњади Јаноша, а ова локација је изабрана као приоритет јер је најфреквентнија и повезује Основну школу „Шаму Михаљ“, вртић, пијацу, амбуланту. Свакако да нам је у плану да наставимо са инвестицијама у саобраћајној инфраструктури, јер нам је намера, као што сам рекао, да сви становници имају једнаке услове за живот и да одговоримо на потребе наших грађана“, казао је председник.

Међу приоритетима је и улагање у образовање, како би сва деца која похађају школе на територији општине Бечеј имала што боље услове за школовање и праћење наставе, додао је он.

„Као што сам и најавио почетком септембра, у образовање и унапређење инфраструктура у школама у сарадњи са Покрајинском владом уложићемо више од 200 милиона динара. Конкретно у ОШ „Шаму Михаљ“ у Бечеју 12 милиона динара за хидроизолацију доњег дела школског објекта, замену столарије, фасаду и фарбање унутрашњих зидова учионица, а ти радови требало би да буду завршени до краја ове године“, закључио је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Извор и фото: Општина Бечеј