Március 15-re emlékezve

1848. màrcius 15-e a magyar nemzet egyik legkiemelkedőbb ès legjelentősebb esemènye, amikor a márciusi ifjak a Pilvax kávéházból a Landerer nyomdához indultak, hogy kinyomtassák 12 pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt. Ekkor született meg Petőfi Sándor költeménye, a Nemzeti Dal. A forradalom győzelme után egy hónappal a Kossuth által kidolgozott felirati követelésekből a magyar országgyűlés létrehozta az áprilisi törvényeket, és kinevezte az első magyar felelős kormányt.
Március 12-én, pénteken került sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke alkalmából szervezett ünnepségre a Nikola Tesla utcában található Petőfi szobornál. A rendezvény, amely A költő visszatér címet kapta, az óbecsei Népkönyvtár, a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör közös szervezésében valósult meg.
Az ünnepi műsor kezdetén az egybegyűlteket Dr. Molnár Viktor, a Petőfi kultúrkör alelnöke köszöntötte, aki beszédében elmondta, aa erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, méltók leszünk 1848 örökségéhez.
Az ünnepi műsorban a Petőfi iskola tanulói, Csőke Angelina, Kiskomáromi Zsolna, Varró Tódor, Gál Noémi, Kádas Anna, Koncz Antónió, Deák Evelin, Péter Petra, Horvát Zsaklin, Bada Mia és Makra Ernő vettek részt, de fellépett a Petőfi kultúrkör Kiscimbora táncegyüttese is. A műsort Szűcs Budai Engelbert magyartanár, Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs állították össze.
A koszorúzást a szervezők, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kezdte meg. Tőzsér Gabriella, Lovas Đijanta és Ricz Róbert intézményvezetők helyezték el a kegyelet virágát a szoborhoz. Azt követően a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Györe Decsov Emese, majd Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke koszorúzott. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Demokrata Párt, a Magyar Egység Párt, a VMSZ Ifjúsági, Nyugdíjas és Női fóruma, a Than Fivérek Értelmiségi Kör, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője és az ÖkoBecse civil szervezetek képviselői, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is elhelyezték a koszorúkat.

D.P.