Óbecse

Tanulás és társalgás a Tarcal hegységen

Kiránduláson bővítették ismereteiket az óbecsei fiatalok

Óbecse község Ifjúsági Irodájának köszönhetően március 5-én, pénteken a községbeli fiatalok egy szép napot töltöttek a Tarcal hegységen, ahol lehetőségük nyílt kibővíteni ismereteiket a hely történelmi, kulturális és ökológiai szépségeiről. A felhívás megjelentetését követően az első tizenöt jelentkező, aki felkereste a közösségi oldalakon az Ifjúsági Irodát, vehetett részt a kiránduláson.
– Arra törekszünk, hogy a fiatalok ehhez hasonló módon tanuljanak új dolgokat, szerezzenek új ismereteket, első kézből halljanak, lássanak dolgokat az adott témáról. Ennek a legtökéletesebb módja az interaktív előadások, műhelymunkák, valamint a kirándulások. Ilyenkor társalognak, barátkoznak, idegenforgalmi vezetőtől hallanak történeteket a helyről, ahová utaztunk velünk, a kulturális, történelmi, természetvédelmi helyekről. Igyekszünk úgy összeállítani a programot, hogy ne legyen számukra túl megterhelő, ugyanakkor megfeleljen a célnak, tehát hasznos legyen a számukra, és új élményekkel, ismeretekkel térjenek haza. Ez most sem volt másképp. Mosollyal az arcukon, elégedetten jöttek haza. Természetesen betartottuk az egészségügyi és biztonsági intézkedéseket, mindenki maszkot viselt. Hamarosan újabb kirándulást tervezünk – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
Az utazás első állomása Karlóca volt, ahol a kirándulók megnézték a város legjellegzetesebb építményeit. A szökőkút, a Gimnázium, amely Szerbia legrégebbi középiskolája, a Béke kápolna – csak néhány azon turisztikai látványosság közül, amelyről előadást hallgattak a fiatalok. A középiskolásokból álló csoport a nap további részét a természetben töltötte, a Stražilovo hegycsúcson Branko Radičević szerb költő sírját is megtekintették. Az oktatási rész után a fiatalok ebédnél folytatták a társalgást a Pasent étteremben, amely Karlóca történelmi szívében, a Duna partján található.
– Már hosszabb ideje önkénteskedek az Ifjúsági Irodában, részt veszek szinte minden aktivitáson, ha csak megengedi az időm és a kötelezettségeim. Amikor megláttam a nyilvános felhívást, azonnal jelentkeztem. Tudtam, hogy jó lesz, de nem számítottam rá, hogy ennyi érdekességet hallok, látok majd, amiket eddig nem tudtam. Volt közöttünk olyanok, akiket már ismertem, de jöttek új személyek is, akik először vettek részt az Ifjúsági Iroda által szervezett programon. Gyorsan összebarátkoztunk velük is. Nagyon jól éreztük magunkat, legközelebb is szeretnék menni – nyilatkozta Anđela Nišavić.
Az Ifjúsági Iroda már meg is jelentette facebook oldalán a következő kirándulás helyszínét, ami nem más, mint a péterváradi vár alatt található katakombák. A főleg történelmi jellegű útra ismét az első tizenöt jelentkező mehetett, szintén 15 és 30 év közötti községbeli fiatalok.

D.P.