Óbecse

„Még mindig vezetek – de már nem járok”

Előadás a felelősségteljes viselkedésről  a közlekedésben

Óbecse község Ifjúsági Irodája Macsva körzet Paraplégiás Egyesületével és Szerbia Közlekedésbiztonsági Ügynökség ével együttműködve március 5-én előadást szervezett a fiataloknak. Az edukáción először a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola diákjai vettek részt, majd a Gimnázium tanulói bővíthették ki a tudásukat. Ezt követően az előadók Bácsföldvárra mentek, ahol a Svetozar Marković Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályosainak beszéltek a fiatalok felelősségéről a közlekedésben.
Mobiltelefon használat, biztonsági öv mellőzése, ittas vezetés és a gyorshajtás a legfőbb okai annak, hogy évről évre egyre többen vesztik életüket a közlekedési balesetben – hangzott el az ismeretterjesztő előadáson.
– Ezt a kampányt már számos városban és községben megvalósítottuk az elmúlt három évben. Az elsődleges célunk természetesen a fiatalok oktatása, valamint az, hogy felhívjuk a figyelmüket arra, hogyan kell viselkedniük a közlekedésben. A statisztika magáért beszél, évről évre egyre több közúti baleset történik, melyeknek többsége megelőzhető lenne, ha nagyobb lenne a közlekedésben résztvevők felelősségtudata. A mobiltelefon használata, a gyorshajtás, a biztonsági öv mellőzése, valamint az ittas vezetés a közúti balesetek leggyakoribb okozói. Erre akarjuk felhívni a fiatalok figyelmét, hiszen sokan közülük nemrégen szereztek jogosítványt vagy épp most tartanak annak folyamatánál – mondta Duško Pešić, Szerbia Közlekedésbiztonsági Ügynökségéből.
Slaviša Savić középiskolásként autóbalesetet élt át, mely az egész életét megváltoztatta. Egy felelőtlen döntés miatt örökre tolókocsiba kényszerült. Saját tapasztalatát már több alkalommal megosztotta az óbecsei fiatalokkal. Ezúttal is igyekezett mély benyomást kelteni a tanulóknál.
– A saját tapasztalatomat osztom meg velük, ami a leghatásosabb módszer, hiszen testközelből hallhatják, hogy mi történhet, ha felelőtlen döntést hoznak, mielőtt a volánhoz ülnek. Az előadás interaktív, több alkalommal teszek fel nekik kérdéseket, amikre általában őszinte válaszokat adnak. Arra vagyok kíváncsi, hányan vezettek autót jogosítvány nélkül, alkohol befolyása alatt, biztonsági öv nélkül, vagy beszokták-e tartani a sebességkorlátozást. Fontos, hogy felfogják, ez nem játék. A közlekedésben részt venni igenis felelősséggel jár, magunk és mások iránt is – nyilatkozta Slaviša Savić.
Óbecse község Ifjúsági Irodája nagy hangsúlyt fektet a fiatalok oktatására, legtöbbször ehhez hasonló interaktív előadások által.
– A célcsoportunk a fiatalok, elsősorban a leendő vezetők és azok, akik nemrégen szerezték meg a jogosítványukat. Habár ezeket az információkat a fiatalok megkapják az interneten is, mégis úgy gondoljuk, hogy az oktatás és nevelés leghatásosabb módja az, ha első kézből, mások hibáiból, tapasztalatából tanulnak. Ahogy eddig minden alkalommal, úgy most is, a diákok számos kérdést szegeztek az előadóknak az oktatás végén, ez pedig azt jelenti, hogy figyeltek az előadáson, és nyomot hagyott bennük ez a téma – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
Az előadás végén a tanulók kipróbálhatták az ún. „részeg szemüvegeket”, amelyek szimulálják az ittas állapotot. Ezekkel az eszközökkel különféle gyakorlatokat kellett elvégezniük, hogy megtapasztalják, mennyire lelassulnak a reflexek a tudatmódosító szerek hatására.

D.P.