Óbecse

Megújul a péterrévei tölgyfasor

Megkezdték az Óbecse és Péterréve közötti út Péterrévéhez közel eső részén a régi tölgyfasor rendezését a Komunalac munkásai. Szerbia egyik legrégibb tölgyfasora meglehetősen rossz állapotban van, így végső ideje volt, hogy a szakemberek munkához lássanak. A 150 éves péterrévei kocsányos tölgyek a községi képviselő-testület határozata szerint 1975 óta védett növényeknek minősülnek, megmentésükre a Tartományi Természetvédelmi Intézet dolgozott ki egy tanulmányt. A feladattal az önkormányzat a Komunalac Közvállalatot bízta meg, amelynek munkáját a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakemberei ellenőrzik.

  • Az intézet 2015-ben készítette el az út két oldalán található tölgyfák szükség szerint vágásának és védelmének a tervét, ennek megfelelően végezzük mi az elöregedett kocsányos tölgyek, valamint az ide nem illő fák kivágását, amelyek helyére új kocsányos tölgyfacsemetéket fogunk ültetni. Azokon a tölgyeken, amelyek maradnak, megtesszük a szükséges növényvédelmi intézkedéseket. A szanációs feladatok után a fasort védett területként meg is fogjuk jelölni, és a jövőben a mi dolgunk lesz a gondozása is – mondta el Željko Plavšić, a Komunalac Közvállalat igazgatója.

A fasorban összesen 84 kocsányos tölgy van. Ha rendbehozzák a fasort, a közlekedés biztonságosabb, az út pedig sokkal szebb lesz, mint most. Aki jövőre errefelé jár, a fák között megcsodálhatja majd Vajdaság második legnagyobb törzsméretű fáját is: a majdan táblával jelölt péterrévei kocsányos tölgy 25 méter magas és igen tekintélyes, 130 centiméteres törzskerülettel rendelkezik.

F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *