Óbecse

Megújult a Városi Színház Óbecsén

Februártól filmekkel, előadásokkal és kiállítással várja közönségét az intézmény

A januári kényszerszünet után február elsejétől egy megújult nézőtér és egy modernebb színháztechnika várja a közönséget az óbecsei Városi Színház, amely a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű pályázatán nyert ötmillió dinárt a felújításra. Ennek az összegnek a nagyobb részét színpadtechnikai eszközökre költötte el az intézmény, ami mind a munkafeltételeken, mind az előadások élvezhetőségén sokat javít majd.
Zdravko Petrović igazgató elmondása szerint közel 30 ezer eurót költöttek el színházi felszerelésekre (reflektorokra, audio-vizuális eszközökre, függönyre, sínrendszerre stb.), de a renoválás keretében megjavították a bútorokat, ledekre cserélték az izzókat, új led-világítást kapott az emeleti előtér, kimeszeltek, felújították a színpad mögötti vizesgócot, új székeket vásároltak a kamaradarabokhoz és elvégezték a nézőtéri székek mélytisztítását is.
Az új belsővel február elsején nyitotta meg kapuit a nézők előtt a színház, és egész hónapban változatos programok közül válogathat majd a közönség. Február harmadikáig vetítik a hazai mozik slágerfilmjét, a Taksi bluz című szerb komédiát, február negyedikén pedig olasz filmciklus kezdődik. Február 8-án Savršen kroj címmel kerül műsorra egy kétszemélyes dráma, február 14-én pedig a Zoran Subotički által írott Lazar című, Lazar Dunđerskiról szóló monodráma lesz műsoron. Február 22-én, Danilo Kiš születésének a napján egy róla szóló szakmai előadással és egy kiállítással emlékeznek majd a 30 éve elhunyt íróra.
A Városok a fókuszban elnevezésű programot, amelynek köszönhetően sikerült végre rendbe hozni a Városi Színházat, 2016-ban indította a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium a kultúra decentralizálásának és az önkormányzatok kulturális kapacitásainak a fejlesztése érdekében. Abban az évben Törökbecse lett a befutó, több mint 56 millió dináros támogatásban részesült, mellette öt további önkormányzat nyert a pályázaton. 2017-ben tíz projektum között osztottak szét 140 millió dinárt, tavaly pedig 150 millió dináron 22 önkormányzat osztozott, és Óbecse első alkalommal jutott ily módon állami támogatáshoz. A Városi Színház homlokzata, tetőszerkezete és szigetelése is felújításra szorul, ez a beruházás a műszaki tervdokumentáció szerint legalább 21 millió dinárba kerülne, amire ugyancsak pályázat útján remél pénzt szerezni az intézmény.

Fehér Rózsa