Óbecse

Síkra szállnak az iskola megmaradásáért

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskoláról tartott sajtótájékoztatót a VMSZ óbecsei szervezete

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola fennmaradásával kapcsolatosan a városban elterjedt a szóbeszéd, miszerint az iskolára lakat kerülhet. Ezzel kapcsolatosan sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezete.
Molnár Viktor elnök elmondása szerint a községi költségvetéssel minden iskolának biztosították az idei működését, az új iskolahálózat kialakítására pedig márciusig kell javaslatot készítenie egy munkacsoportnak.
– A végső döntést a községi iskolahálózatról – a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi titkárság véleményezése után – az oktatási miniszter hozza majd meg, de a VMSZ síkra száll az iskola megmaradásáért és az esetleges névváltoztatást is elfogadhatatlannak és a nemzetiségi, illetve emberi jogok megsértésének tartja, mivel az ide járó tanulók 80 százaléka magyar anyanyelvű. Bízunk abban, hogy az iskolahálózat kialakításával foglalkozó munkacsoport a törvénnyel és a kormányrendelettel összhangban figyelembe veszi többek között azt, hogy a községben hivatalos nyelv a magyar, az adófizető polgárok fele magyar, az Alsóváros területén csak ez az egy iskola működik, és hogy sokkal nagyobb távolság van a Petőfi Sándor ÁI és a hozzá legközelebbi ÁI között, mint az első helyi közösségben működő két ÁI között. A gyermekeink nem számok! A közösségünknek szüksége van a Petőfi iskolára! – jelentette ki Molnár Viktor.
Az elnök azt is hozzátette: a VMSZ nem csak a Petőfi iskola megmaradásáért száll síkra, de az évekkel ezelőtt megkezdett és máig befejezetlen tornaterem befejezését is fontosnak tartja, és reméli, hogy törekvéseikben a koalíciós partnerek is támogatni fogják.

Fehér Rózsa