Економија

Министар Недимовић у Бачком Градишту

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић посетио је протекле недеље пољопривредно газдинство „Агро-поље“ у Бачком Градишту где се састао са покрајинским секретаром за пољопривреду, Чедомиром Божићем, председником општине Бечеј, Драганом Тошићем и његовим сарадницима и домаћином Павлом Гуцунским.
Локални пољопривредници су имали прилику да разговарају са министром о важним темама које се везују за пољопривреду.
Министар Недимовић је разговарао и са осталим локалним пољопривредницима о ценама откупа млека и берби кукуруза која је у току.

„Обавестили смо пољопривредне произвођаче, првенствено сточаре да смо одлучили да повећамо висину премије за млеко са 7 на 10 динара. То ће сад бити трајна вредност јер је то повећање од 40 посто које на годишњем нивоу држава плаћа око 25 милиона евра. Такође водимо и интензивне преговоре са прерађивачима млека да и они са своје стране направе неки уступак и да ту цену откупа млека повећају без јер без млечног говедарства тешко да уопште можемо причати о пољопривреди. Имамо и извештаје са првих берба кукуруза који нам говори да ће резулати бити бољи од оног што су почетне анализе говориле претходних неколико дана, да ће бити 5.9 или 6 тона по хекатару. Мисли да можемо и то да превазиђемо и да имамо нешто бољи резултата него што је десетогодишњи просек. Наравно, то ћемо да видимо у данима који су испред нас. На неким просторима у Банату и Северној Бачкој, кукурузи су у много бољем стању него на пример овде у Бечеју где реално имамо проблема. Са друге стране наша управа за заштиту биља је донела одлуку, односно решење, да сви откупљивачи кукуруза морају да примене све заштитне мере како би болесни кукуруз био одвојен од здравог и правилно третиран како сутра не би имали проблема са извозом кукуруза. Пољопривредна инспекција ће ових дана обилазити све откупљиваче, видети да ли они примењују мере које смо прописали, да се не деси да дође до сушења кукуруза и евентуално појаве афлатоксина. Ми тај луксуз себи не можемо да дозволимо више. Чиљеница је да на појединим просторима као што су Кикинда, Бечеј или Шид постоји кукуруз који није одговарајућег квалитета и њега ћемо морати посебно третирати, како бисмо сутра могли квалитетно тај кукуруз и да користимо.“ – рекао министар Недимовић приликом ове посете.

Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду је новинарима говорио о подстицајима покрајинске владе за пољопривредна газдинства: „Данас смо ево у Бачком Градишту где су нам присутни и ратари и сточари. Говорили смо о откупној цени млека, што је битно за наше сточаре. Тема која се директно тиче покрајинског секретаријата је била да је завршен конкурс за неповратна средства за газдинства намењена за улагања у имовину пољопривредних газдинстава, конкретно за прикључну механизацију. Конкурс је завршен, објављени су резултати и ускоро ћемо доделити уговоре. Имамо овде присутне и пољопривреднике који су добили средства на овом конкурсу. Оно што је била молба овде присутних је да та средства на конкурсима убудуће буду већа и ја овим путем то обећавам и потврђујем да ће уместо овогодишњих сто милиона наредне године буџет бити много већи, што ће омогућити да већи број пољопривредника који конкуришу за ова средства да наредне године та средства и добију. Ове године смо имали 1700 пријава и један од разлога је био и могућност да ратари учествују на том конкурсу.

Павле Гуцунски, домаћин овог сусрета има велико газдинство али и добру сарадњу са локалним кооперантима, има 1200 јутара сопствене земље али његово газдинство „Агро-поље“ у сарадњи са кооперантима заједнички обрађују још 3000 јутара. „Агро-поље“ логистички помаже мања газдинства, своје кооперанте, али и откупљује од њих готове производе. „Захваљујемо се министру што нас је обишао да види како тече сезона. Пољопривредна година је била доста лоша што се тиче приноса али зато имамо боље цене готових производа па ће то мало помоћи да наставимо са даљом производњом.“ – рекао је Гуцунски.

И представници локалне самоуправе присуствовали су овом скупу. Председник општине Драган Тошић је овом приликом рекао да је веома задовољан што су министар Недимовић и покрајински секретар Божић решили да заједнички посете пољопривреднике у бечејској општини.

„Ове посете које је министар Надимовић увео за бечејске пољопривреднике су веома значајне и ово није први пут да он долази овде, показао је интересовање какво ниједан министар до сада није. Ми смо му захвални на томе.
Сви пољопривредници који су данас били овде имали су прилику да директно разговорају са њим, да му поставе питања, било је речи о откупу млека али и другим темама. Мислим да те мере које су предузета, а о којима је говорио министар, су добре за пољопривреднике, видим да разговори теку у правом смеру. Сигуран сам и да ће министар поново доћи у Бечеј јер нама је то веома битно бар онолико колико је и пољопривреда у Бечеју битна“. – рекао је Тошић.