Економија

Министарство рударства и енергетике: Поново конкурс за енергетску ефикасност

Министарство рударства и енергетике објавило је и ове године јавни позив за одобравање субвенција за замену столарије, уградњу изолације, инсталирања котлова и пећи на чистија горива, као и за уградњу соларних колектора и соларних панела. На јавни позив у оквиру Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе могу да се пријаве општине и градови, а на располагању је укупно милијарду динара.

Програм је покренут прошле године како би држава, односно Министарство и локалне самоуправе, помогли грађанима да реализују пројекте који ће за резултат имати уштеду енергије или да уграде соларне панеле за сопствену потрошњу. Идеја је да држава обезбеди 50 одсто новца за инвестиције, а грађани остатак. На овом јавном позиву градови и општине могу да добију најмање 25 милиона динара, а највише 200 милиона, и морају да обезбеде још најмање исти толики износ, који су добили од Министарства, за директно субвенционисање грађана. Другим речима, грађанима ће на располагању бити најмање две милијарде динара.

Грађанима ће на располагању бити субвенције од две милијарде динара:

У односу на прошлу годину када су објављена два јавна позива: за замену столарије, уградњу изолације и замену пећи и котлова (додељено 224 милиона динара), и за уградњу соларних панела (додељено 100 милиона динара), овогодишњи јавни позив обједињује обе намене субвенција. Наиме, новац, како се наводи у јавном позиву, се може искористити за четири мере енергетске ефикасности:

  • Унапређење термичког омотача (замена спољних прозора и врата, термичка изолација зидова, таваница, термичка изолација испод кровног покривача)
  • Унапређење термотехничких система зграде (ефикаснији котао или пећ, цевна мрежа, грејна тела-радијатори, топлотне пумпе, циркулационе пумпе, уређаји за регулацију и мерење топлоте)
  • Соларни колектори
  • Соларни панели.

Максимални износ који локалне самоуправе могу да добију зависи од броја становника. Бечеј спада у категорију до 50.000 становника за чега од стране Министарства може да се одобри до максималног износа 25 милиона динара.

Иначе, на прошлогодишњим јавним позивима новац за замену столарије, уградњу изолације и замену пећи и котлова добило је 67 локалних самоуправа, а за соларне панеле њих 37. Бечеј није успео да прође овај конкурс јер није поднео комплетну документацију, тачније није имао предвиђена средства у буџету за ове потребе, па није добио одобрење. Надамо се да ће ове године бити боље организовани у општини и боље среће. Из општине смо сазнали да ће и ове године бечејска општина конкурисати за овај програм.