Економија

Министарство туризма: Ваучери подељени у рекордном року

Министарство туризма и омладине саопштило је да је свих 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у вредности од 10.000 динара по ваучеру, подељено је одмах први дан, у рекордном року. Подела ваучера почела је у понедељак и тај дан је и завршена, а корисници права на пензију поднели су 55 одсто од укупног броја пријава за ваучере, запослени 30 одсто, незапослена лица осам одсто и студенти два одсто, наведено је у саопштењу.

Како је прецизирано, најтраженији објекти су били хотел „Јелак“ у Луковској бањи, „Марков конак“ и „Пастирица“ на Дивчибарама, „Новаков двор“ на Златибору, хотел „Радан“ у Пролом бањи и вила „Марић“ на Златибору.

Грађани су имали могућност избора међу скоро 4.500 угоститељских објеката широм Србије, а крајњи рок за коришћење ваучера је 20. новембар.

Право на ваучере имали су пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, лица старија од 65 година која не остварују право на пензију, као и запослени са примањима до лимита, који је повећан на максималних 80.000 динара месечно.

Широм Србије данас су почеле пријаве за туристичке ваучере у вредности од по 10.000 динара, а одмах су и завршене, пошто је свих 100.000 ваучера подељено у року од само пар сати. И пред бечејским поштанским шалтером гужва је била велика.

Већ до девет часова ујутру у понедељак, било је поднето око 60.000 пријава, а како је потврдила Пошта Србије, већ сат времена касније нестало је и свих 100.000 ваучера.

Ни хладно време и киша која је падала није обесхрабрило људе који желе да се пријаве за ове туристичке ваучере и обезбеде себи одмор у некој бањи, на планини или у неком граду у Србији. Дуги редови формирани су још пре него што су шалтери у поштама отворени, а према речима оних који су стајали у реду, поједини грађани дошли су у пет часова јутрос.

Уз пријаву за ваучере, чији се образац може наћи на сајту Поште Србије и Министарства туризма и омладине, неопходно је приложити личну карту или пасош, потврду о резервацији смештаја, као и одговарајућу потврду о стицању права, као што су оригинал пензијског чека или решење о оствареном праву на пензију који се дају на увид.

Запослени са примањима која не прелазе 80.000 динара, месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, а студенти прилажу оригинал потврде о статусу студента.

Старији од 65 година, који немају пензију прилажу потписану изјаву да не остварују право на пензију, на обрасцу који такође могу да преузму на сајту Поште Србије, док остали нису обавезни да достављају доказ.

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће у наредном периоду бити одобрена додатна количина ваучера за одморе у Србији, али да ће више детаља о томе бити саопштено на конференцији ове суботе.

Извор: Министарство туризма