ДруштвоЕкономија

МК Група купила Викторија Групу (и Сојапротеин)

Већ крајем прошле године у штампи је најављена могућност да МК Група преузме и откупи компанију Викторија Група. Почетком јула месеца ово је и озваничено. Компанија Миодрага Костића комплетно је преузела сва добра али и сва потраживања банака и кредитора које има Викторија група. На мање више свим новинарским порталим издато је јединствено саопштење које се може наћи на сајтовима обе компаније.

«Компанија MK Group је започела процес преузимања банкарских кредитних потраживања према чланицама Victoria Group. Са кредиторима Victoria Group, MK Group је потписала уговор о преузимању кредита чланица Victoria Group и очекује се да ће тај процес бити окончан у најскоријем року.

Директор MK Group, Душан Радичевић, изјавио је да заинтересованост MK Group за преузимање потраживања од кредитора Victoria Group представља пословну прилику за даљи развој обе компаније и читавог српског аграра, као и вишеструку корист за све укључене стране у овом процесу»

Наравно за Бечеј ово преузимање је пре свега интересантно јер се у склопу ове компаније налази и Сојапротеин, бечејски фабрика соје која се, према новинским писањима, већ дуже време налази у финансијским проблемима.

Сојапротеин је фабрика која већ дуго времена није у «бечејском» власништву али Бечејци с правом и даље очекују да ова фабрикаима веома велики утицај на локалну економију јер је некада давно и направљена као друштвена компанија које је изграђана из покрајинског и бечејског буџета, који је у то време у највећој мери пуњен великим бројем запослених грађана Бечеја у ПИК-у или Фадипу и другим предузећима. Сада кад је МК група купила и ПИК и Сојапротеин игром случајности ове две компаније су се нашле поново у истом пакету, у истој фирми, али свакако да за локалну економију ово није иста ситуација као пре.

Након куповине Викторија групе из компаније Миодрага Костића издато је саопштење да је ово последња куповина неког аграрног предузећа, компаније и да је МК група на овај начин затворила круг и више неће улагати у куповину предузећа која се баве пољопривредом, да је са овом куповином омогућено МК групи да крене у процес инвестирања у постојеће капацитете. Фокус МК групе ће бити, како је најављено, усмерен на инвестиције у туристичке капацитете, хотеле и сл.

Судећи по свему, када је бар куповина Сојапротеина у питању, вредност ове фабрике је у последњих годину, две нагло почела да опада. Пословни приход Сојапротеина пао је прошле године на 18%, на 17,1 милијарду динара, пре свега услед пада прихода од продаје робе. Први пут после 2013. компанија је забележила губитак из пословања од непуних 107 милиона динара у односу на пословни добитак из прошле године од 515,5 милиона динара. Финансијски резултат је поново био негативан (450,9 милиона динара), доприневши губитку од 465,9 милиона динара што је 21,6% лошији резултат у односу на годину пре. Нето дуг је касније незнатно смањен али је фабрика и даље била у великим проблемима. Након преузимања према извештајима са берзе акције Сојапротеина нагло су порасле, чак 20 посто.

Запослени у фабрици, као и веома велики број породица које у Бечеју и даље живе од зараде у Сојапротеину могу да се само надају да ће нови власник бити одговоран пре свега према капиталу које ово предузеће има у сваком смислу али и довољно друштвено одговоран да има у виду колико за локалну економију и живот у овом граду значи да ова фрабрика настави са успешним пословањем.

Што се тиче остатка компаније Викторија група у којој се налази велики број веома значајних предузећа за развој аграра у Србији као што су Веретинарски завод у Суботици, Викторија оил, Риботекс и др. у саопштењу се још каже:

„Victoria Group је једна од највећих агробизнис компанија у Србији у већинском домаћем власништву, чија је основна делатност трговина и прерада уљарица. Сарађује са преко 300 пољопривредних задруга и 40.000 пољопривредника, а запошљава преко 1.300 људи у компанијама чланицама: Сојапротеин, Victoriaoil, Victoria Logistic, Лука Бачка Паланка, Ветеринарски завод Суботица, СП лабораторија, Victoria Starch и Риботекс. Компанија је од оснивања инвестирала 260 милиона евра у капацитете и модернизацију својих фабрика, захваљујући чему је данас међу највећим нето извозницима Србије, а производе од соје и сунцокрета извози у преко 60 земаља широм света. Од 2014. године, компанија је у процесу финансијског реструктурирања и репрограма отплате кредита, уз спровођење интерних мера оптимизације пословања.“ Наведене кредите и процес реструктурирања сада је прузела МК група, надамо се успешно.