Друштво

Млади у акцији за неговање менталног здравља

Пројекат “Hešteg KAKO SI?” у организацији групе младих из иницијативе „Code M“ који су на конкурсу „Шта нам тешко“ расписаном у оквиру програма „Млади су закон 2021“ спроводи се у сарадњи са Младим истраживачима Србије и у партнерству Покрета Горана Војводине, CeGrad-a, Тим42 и GM Optimist, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Конкретно овај пројекат односи се на афирмацију менталног здравља код младих у које се укључила и Гимназија Бечеј.

Завршница акције одржала се у петак 22. 10. 2021. са почетком у дворишту Гимназије Бечеј где су ученици ове школе осликавали мурале на тему менталног здравља у циљу ширења свести о овој теми код младих. Читава акција осмишљена је да се на креативан начин укаже не проблем запостављање менталних потешкоћа са којима се млади сауочавају посебно у односу на прилично велик притисак који данас деца имају у школама, породици, социјалном окружењу. Већина се овим проблемима бави искључиво тек онда када је проблем веома очигледан и ескалира. Ментално здраве је и даље веома велика табу тема а посебно је то осетљива проблематика код адолесцената и младих.

Овим поводом из Гимназије Бечеј су нам рекли да их је обрадовала чињеница да су пројекат иницирали млади јер је разбијаwе предрасуда веома важна тема.

Осликана су три мурала у дворишту Гимназије али се иницијативи прикључила и Економско – трговинска школа Бечеј. Пројекат је иницирало петоро младих, а они су укључили још 15-ак вршњака што у осликавању мурала, што у осталим активностима.