ДруштвоКултура

Музичка школа „Петар Коњовић“ – нови дувачки одсек од септембра, наступ дечије хорића на такмичењу, „Фантаст 2019“, сезона такмичења

Нови одсек у музичкој школи, од септембра следеће године кларинет и саксофон

Поводом најаве да ће се школски програм за 2019/2020 у Музичкој школи „Петар Коњовић“ допунити новим програмима рада разговарали смо са директорицом школе Тамаром Крајтмар.
„Музичка школа није у скорије време отварала неки нови одсек још од 2007. године када је отворен одсек за гитару. Оно што ће се сада историјски десити је да ће у школи коначно бити отворен дувачки одсек. Отворићемо пола норме за једног наставника који ће предавати саксофон и кларинет. За овај одсек ће моћи да се одлуче и деца која су можда пропустила да крену у музичку школу у првом, другом разреду јер ће моћи да се упишу и деца која похађају трећи, четврити, пети разред, мало старија деца, то нам је циљна група. Педесет посто норме за професора који ће предавати оба инструменте је 7 до 8 ђака. Школовање за дувачке инструменте траје четири године али према најавама од септембра могуће је да се то промени на 6 година. У Музичкој школи клавир, хармоника, виолина, тамбура, гитара трају 6 година, дувачи четири године (за сада) и соло певање 2 године. Наша музичка школа је од ове године отворила и истурено одељење у Чуругу. Тамо имамо два одсека, за клавир и хармонику. Настава се одржава у основној школи „Ђура Јакшић“ са којом имамо договор и сарадњу. Данас (4. април прим. аут) тамо одржавамо и хуманитарни концерт на коме наступају и деца из Чуруга која тамо похађају наставу и наша деца одавде, прикупљају новац за лечење малог Немање Прпе. Сакупљено је 25.275 динара.“ – изјавила је Тамара Крајтмар.

Директорица Музичке школе „Петар Коњовић“ нам је такође најавила и овогодишњи међународни фестивал „Фантаст 2019“. Припреме су већ увелико у току и траје процес пријављивања учесника. Према њеним речима већ сада има доста пријава школа из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и других земаља. Пријаве ће трајати до 10. априла а сам фестивал ће се одржати на Фантасту од 13. до 23. маја. Клавир је на распореду од 13. до 16. маја, виолина од 17 до 19. маја, виолончело 20. маја, тамбура 21. маја, хармоника 22. маја и гитара 23.маја.

Наступ дечијег хора музичке школе на такмичењу у Ваљеву

Поводом наступа дечијег хора Музичке школе „Петар Коњовић“ на предстојећем такмичењу хорова у Ваљеву разговарали смо са диригенткињом Сенком Јовановић која нам је рекла како су текле припреме за наступ, шта очекују од такмичења и какав је репертоар са којим ће бечејски малишани наступити.
„Желим да најавим наступ хорића Музичке школе „Петар Коњовић“, у питању је млађи узраст, идемо на фестивал у Ваљево у суботу 14. априла, у питању је ХорФест, фестивал хорова свих узраста на којем се може чути и духовна и световна музика, камерни састави, локалне групе. Ми смо у категорији најмлађих, деце узраста од 7 до 11 година где је програм који изводимо по слободном избору, одабрали смо једну композицију Стевана Стојановића Мокрањца, која је доста захтевна и пуно смо радили на њој, певамо је акапела и без пратње. Наступамо и са три модерније композиције, популарније, савременије песме које деца јако воле да певају и уживају у свакој проби. Имамо корепетитора, солисте, пратњу – једну ученицу на виолини и једаног дечака на тамбури. Гледали смо да програм буде интересантан и публици али и деци која певају. На овај начин желимо и да то хорско певање што више промовишемо јер знамо који све добробит за људски организам има певање. Чланови хорића су деца тог узраста која похађају музичку школу, одабрали смо их на основу њихових интересовањеа и њихових певачких способности, мало сам била ригорозна и строга јер ипак је у питању такмичење јер желим да се тамо лепо представимо први пут и да заблистамо. У хорићу имамо 35 деце, очекујемо бар добар наступ, деца очекују и победу што ћемо да видимо, али желим да лепо наступимо и да будемо запажени и да деца донесу лепе успомене кући.“ – рекла нам је Сенка Јовановић
Да ли сте до сада наступали на неким већим такмичењима?
„Не, ово је први пута да уопште тај узраст и одлази на такмичење из хорског певања, имали смо више наступа ту у граду, Дани деда Мраза, Дечија недеља и сличне манифестације. Ту су деца показала шта знају што нам је дало подстрек да се упустимо у један овакав изазов као што је такмичење јер смо препознали да су стварно квалитетни и да је штета да нигде не изађу ван оквира овог града и ове школе и мислим да ће то бити једно лепо искуство и њима и нама наставницима који их водимо, а можда стварно буде и нека награда, можда нас запазе и препознају по нечем другачијем. У оном забавнијем делу програма деца певају песмицу из цртаног филма Лола и Мила за који је Сергеј Ћетковић написао сценарио и музику, ту тему иначе пева Јелена Томашевић и зове се „Успаванка о мраву“, песма је веома популарна код деце, у питању је двоглас, има клавирску пратњу а ученица Катарина Беквалац ће извести увод на виолини, друга песма је у рок маниру зове се „У сновима“ , деца је јако воле јер се уз њу лепо ђуска и игра, песма је о љубави, о заљубљеном дечаку и девојчици, њу је писао гитариста Неверних беба Милан Ђурђевић. Наставник  Јожеф Ритер ће пратити песму на клавиру.  Трећу песму је писала наше колегинице Ана Ераковић, она је пре неколико година издала књигу „Певанка Распеванка“, у питању је музички педагог, професорка клавира која има дара и за дечије песмице и за текстове и музику, песма се зове „Весник“ и мало је у том неком етно војвођанском маниру, ученик Жарко Ранисављев ће пратити песму на тамбури, скроз је у војвођанском фазону и мислим да ће то тамо у Ваљеву бити нешто другачије и чудно.

Напомена (17. април):  Хорић је на такмичењу у Ваљеву освојио прву награду у категорији хорова деце од 7 до 11 година.

Фиона Ловаш и Матеја Стражмештеров успешно наступају на такмичењима

Клавирски дуо Фиона Ловаш (4. разред) и Матеја Стражмештеров (6.разред) након успешног наступа на такмичења у Зрењанину где су освјили прву награду позвани су да свирају и на завршном концерту. Клавирски дуо под називом „Лост” наступио је и на 24. Републичком такмичењу камерне музике одржаном 1. априла у Београду где су, такође, освојили прво место и награду са 98 бодова. Ове школске године предстоји им још неколико такмичење како код нас, тако и у иностранству