Nagykorú lett a Ricsaj

Vajdaságban immár tizennyolcadik alkalommal szervezték meg november 20-án a Ricsaj Népművészeti Találkozót, amelynek az idén is az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adott otthont.
Délután a Bodros tamburazenekar lemezbemutató koncertjét hallhatta a közönség, majd gyermekegyüttesek léptek színpadra Újvidékről, Péterrévéről és a helyi kultúrkörből, akiket a Csermely és a Fokos zenekarok kísértek.
Ezt követően a látogatók népművészeti foglalkozásokon vehettek részt, kipróbálhatták a nemezelést, a gyöngyfűzést, az agyagozást, a gyertyaöntést. A másik helyszínen néptáncoktatás folyt a Kiscimbora táncegyüttes táncosainak a vezetésével, amit népmese, hangszerbemutató és énekoktatás színesített. A rendezvény a gyermek- ill. ifjúsági táncegyüttesek gálájával zárult, amelyen fellépett az óbecsei Kisbekecs, az újvidéki Manó és Túzrevaló, a szabadkai Tálentum, a zentai Szikra, vlamint az óbecsei Petrence, Csiperke és Kiscimbora táncegyüttesek.
– A rendezvény keretében szerveztük meg a Ricsaj-Találkozás a Népművészettel nevű népművészeti foglalkozásainkat is. Ezt a programot vándoroltatjuk novemberben minden hétvégén más településre, illetve idén már októberre és decemberre is átcsúsztunk, hiszen az idén már 6 alkalommal tartunk Ricsajos foglalkozásokat Vajdaság-szerte – mondta el Cseszák Balázs szervező.
A 18. Ricsaj Népművészeti Találkozó a Forrás – Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezésében, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság, a budapesti Nemzeti Kulturális Alapkezelő ZRT, a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, az óbecsei önkormányzat és a Lux nyomda segítségével jött létre.

F.R.