ВестиКултура

Народна библиотека Бечеј: Промоција књиге „Липе не миришу исто“ Мирослава Васина

У Народној библиотеци у Бечеју биће у среду 21. фабруара одржана промоција књиге Мирослава Васина под називом „Липе не миришу увек исто“.

У програму ће учествовати, поред аутора Мирослава Васина и дугогодишњи директор библиотеке у Новом Саду Драган Којић, познати књижевник и новинар Ђорђе Рандељ, мр Зоран Суботички, сценариста и књижевник. Модератор програма биће познати новинар Бора Отић.

Из рецензије издавача:

„Роман „Липе не миришу увек исто“ Мирослава Васина већ самим насловом сугерише двојност, својеврсни дуалитет уткан у ствари, државе и људе, јер у свему постоје два пола и две крајности. Кроз ликове овог романа, аутор је у константној потрази за балансом, мером, симетријом, дубоко уверен да ивице могу бити заобљене и ублажене хуманим осећањима, само ако се рука пружи кад се чини да спаса нема.

Чуруг, као једно од највећих и најмногољуднијих војвођанских села, биће централна фигура и поприште породичне саге Шовљанских: три генерације биће носиоци епоха чији су били савременици и сведоци важних историјских догађаја – од времена пре Великог рата па до Светске економске кризе након Другог светског рата.

Иако омеђен ратним збивањима, оно што је у роману наглашено ипак нису прикази ратних сцена, већ ефекта какав он има, централизован у Чуруг и представљен кроз суживот Срба и Мађара. Промене ратне среће диктираће и промену односа између ова два народа интензивирајући осећања, како добра, тако и она лоша која често воде у суровост  – забележену и са једне и са друге стране.

Аутор верује да је слога ипак могућа и то приказује односом двеју породица: Шовљански и Чордаш, који су се међусобно волели, поштовали, заједно патили и спашавали једни друге кад је то било најпотребније.

Нажалост, увидети да је човек ипак само човек, а да су све остало нијансе које нас не одређују увек схватамо касно.

Аутор упозорава:

„И није се разликовао лелек који се чуо са православног гробља од јаукања које је болно одјекивало са католичког… И не миришу липе увек исто, али човек никада на своју људскост заборавити не сме. До великог звона!“

Мирослав Васин је рођен 18. јуна 1955. године у Београду, од оца Уроша, дугогодишњег директора бечејске Гимназије и мајке Љиљане, обоје професори књижевности. Детињство и рану младост провео je у Бечеју, где је завршио основну школу и Гимназију „Тодор Дукин“. Дипломирао је на Правном факултету у Београду. Од 1990. до 2008. године обављао је сложене послове у привреди, у бечејском Фадип-у, новосадском ХИНС-у и Албус-у. Од 2002. до 2020. године обављао је већи број функција у покрајинским органима власти.