ЗанимљивостиРазонода

Олимпијски пламен у Бечеју пре 40 година

Ната Јакшић је била први носилац бакље

Ових дана обележава се 40 година од када су у Сарајеву 1984. године, у тада Југославији, одржане 19. Зимске олимпијске игре.

Те године олимпијски пламен који је стигао у Сарајево је започео свој велики и дугачак пут кроз све републике и покрајине тадашње државе.

Био је то свакако највећи спортски догађај на овим просторима и тада али и од тада. Две милијарде људи на планети су пратили спортске догађаје који су емитовани из Сарајева.

Тачно пре 40 година паљењем олимпијског пламена у Сарајеву, на стадиону Асим Ферхатовић Хасе (Кошево), започета је церемонија отварања 14. зимских олимпијских игара.

Олимпијски пламен у центру града

На зимским Олимпијским играма, које су трајале од 8. до 19. фебруара, наступила су 1.272 такмичара из 49 земаља (998 такмичара и 274 такмичарке), уз праћење више од 7.500 представника медијских кућа из 41 земље. Бакља ЗОИ 84., која је стигла из грчке Олимпије авионом до Дубровника, кроз Југославију је прошла 5.289 километара (плус 2.879 км локалним путевима).

Олимпијска бакља на овом путу прошла је и кроз Бечеј. Тога дана дочекана је на тргу, време је судећи по фотографијама било право зимско, ужасно хладно, кишовито али је дочeк свакако био спектакуларан. Кроз град су бакљу са пламеном носили најбољи спортисти Бечеја. У нашој архиви пронашли смо неке фотографије.

Свечани програм организован је био у великој сали Градског позоришта уз богат програм у којем су учествовали ученици школа, хор Музичке школе „Петар Коњовић“.

Кроз целу Југославију пламен су носили спортисти, њих 1600 а на стадион у Сарајеву га је донела и упалила олимпијски пламен који ће горети ту током олимпијаде тада најбоља југословенска клизачица Санда Дубравчић.