Култура

Народна библиотека: Додељене награде на поетском конкурсу

Током претходне недеље завршен је и поетски конкурс Народне библиотеке у Бечеју који је расписан још почетком лета. Конкурс под називом „Заједно-Együttˮ је већ неколико година један од кључних догађаја у програму Народне библиотеке Бечеј и један је од веома значајних програма који афирмишу креативност и писање поезије код деце и младих.

И ове године на конкурс је пристигао велик број радова. На српском језику пријављено је 147 радова а на мађарском језику 51 рад. Као и претходних година радови су пристизали из целе Србије али и из региона, па је тако било радова из Војводине али и из Крагујевца, Ниша, Београда, из Црне Горе, Босне и Херцеговине.

„Почетна идеја за расписивање овог конкурса била је да се кроз поезију на матерњем језику омогући деци и младима да покажу своју креативност кроз писање. Да науче да негују лепу реч и језик, да представе себе кроз поезију. Мислим да смо то ових неколико година у назад то и успели. Поред самих радова којих је било заиста многа, и сваке године је све више, и наши пропратни програми, када је овај конкурс у питању, су све занимљивији, посећенији. На самом крају конкурса, током неколико дана пре проглашења победника ми сваке године организујемо низ радионица на којима учесници конкурса имају могућност да се сусретну и разговарају са еминентним дечијим песницима и писцима на оба језика. На овим радионицама млади песници могу да науче доста тога, да добију смернице за писање. Та интеракција између деце и песника је веома значајна. Ове радионице са децом је водио познати дечији песник Тоде Николетић који је такође био и члан жирија и ове као и претходних година. Поред њега ове године су у стручном жирију били и млади песници Анђела Ђокић и Алекса Крстић, чланови жирија који су оцењивали поезију на мађарском језику су били Ана Терек и Миклош Бенедек.“ – рекла нам је Ђијанта Ловаш.

Према речима чланова жирија већина поетских радова који су пристигли на конкурс били су изузетно квалитетни. За већину чланова жирија било је изненађујуће колико деца која пишу на веома проницљив и интелигентан начин сагледавају слику света око себе, колико имају дубоко разумевање и стварности око себе, јасну слику света али и колико су способни да то изразе на креативан начин и маштовито речима, у стиху.

Награде на овом конкурсу су освојили: у дечијој категорији до 15 година на српском језику прву награду је однела Оливера Савић са песмом „Скрени право“, другу је добила Инга Лаћарац и трећу Дуња Дашић. У омладинској категорији од 15 година па до 19 година најбољу песму написала је Сара Савић, Страхиња Танасијин је добио другу награду за свој рад а Ивана Каљевић трећу. На мађарском језику у дечијој категорији најбољу песму је написала Оршоља Ференци, друго место је заузела песма који је написала Гондош Река а трећу награду песма Пинци Шарлоте.

Песма Оршоље Ференци, ученице 7 разреда ОШ „Петефи Шандор“ из Бечеја освојила је прву награду на мађарском језику. Она је била лауреат и претходне две године на истом конкурсу. Она је овог пута преточила у песму своје јединствено путовање које је имала овог лета, путовање подморницом и тиме освојила још једну награду.

Страхиња Танасијин, ученик трећег разреда Гимназије чије је ово било прво учешће на конкурсу је за своју песму освојио друго место. Иако најчешће пише речи, поезију за песме које заједно са својим бендом „Маршали“ и компонује и изводи оно што је послао на овај конкурс није, како сам каже, било за музику. У питању је песма која има мало „озбиљнију“ тему али и иначе најчешће поезију пише на оне „класичне теме“ – љубавне, егзистенцијалне.

У свечаном програму током доделе награда учествовали су бендови Музичког студија „Бубамара“ као и други  гости.

Реализацију овог конкурс у организацији Народне библио-теке Бечеј је подржало Министарство културе Републике Срби-је као и Општина Бечеј.