Култура

Народна библиотека: Такмичење у препричавању бајки за основце

У Народној библиотеци у Бечеју је у петак 2. октобра одржано овогодишње такмичење у препричавању бајки за ученике основних школа из бечејске општине.

Такмичење је било подељено на категорије по узрасту па је тако прва категорија била за ученике другог и трећег разреда, друга категорија за четврти и пети разред и трећа за ученике шестог и седмог разреда.

Највише заинтересованих ученика било је у првој категорији за најмлађе учеснике. Судећи по свему малишани највише читају и воле бајке. У најмлађој категорији било је 13 пријављених кандидата из целе општине Бечеј а репертоар бајки је био од оних дизнијевских стандардних углавном андерсенових (Мала сирена) до најпопуларнијих бајки браће Грим (Трнова ружица, Бременски свирачи, Принц Жабац, Храбри кројач) но било је и народних бајки из различитих делова света (Кит и орао – ескимска бајка, Чаробни пасуљ – енглеска, Птице дугиних боја – јужноамеричка).

Победник ове категорије је Драган Милосав који је са  бајком „Вук и 7 јарића“ освојио прво место. Друго је је освојио Лука Кежић из Бачког Градишта са бајком „Мачак и чизмама“ а треће су поделили Стефан Богуновић (Бременски свирачи) и Катарина Јовановић из Бачког Петровог Села (Кит и орао).

Жири у саставу: Марија Хајдић, професорица књижевности, Гордана Адамов, новинар и глумица Омладинског драмског студија Градског позоришта Бечеј и Татјана Драпшин, новинар, је у образложењу награда посебно похвалио изведбу и залагање деце и учитеља које су уложили у припрему и селекцију бајки које су препричали ученици другог и трећег разреда. По мишљењу жирија у овој категорији била је најјача конкуренција јер су најмлађи ученици, судећи по свему, и највише заинтересовани за ово такмичење. Посебно су похвалили интерпретације учесника који су се потрудили да унесу додатни квалитет у смислу елемената драматизације, мимике, сценичности и вокализације која је била најуочљивија баш у овој категорији ученика. Када су у питању старије категорије ученика приметно је опадање интересовања код деце тог узраста и можда би нека иновација у такмичењу могла да привуче ученике виших разреда као што је нпр. беседиништво, нешто што би можда било мало примереније старијем узрасту деце.

Победница у категорији узраста четвртог и петог разреда је Неда Стојадиновић са бајком Гроздане Олујић „Златопрста“, друга је била Дуња Шијачки са бајком „Небеска река“ која је такође дело наше прослављене бечејеске ауторке Гроздане Олујић а треће место су поделиле Леонтина Лехоцки из Бачког Градишта са бајком „Мудра сељакова кћи“ браће Грим и Јована Бошњак такође из Бачког Градишта са „Бајком о дечаку и месецу“ Стевана Раичковића.

У последњој, најстаријој категорији учествовало је само 3 ученика шестог и седмог разреда. Прву награду однела је Милана Стјепанић са бајком „Принц Носоња“, дечије верзије Шекспирове комедија „Укроћена горопад“, друга награда припала је Гајинов Душану за бајку „Сточићу постави се“ (Браћа Грим) и трећа Јовани Батинић за „Мачке из високог друштва“