Култура

Народна библиотека: Овогодишњи „Музички камп“ завршен концертом

Протеклог викенда је и званично концертом на бини „Палачинка фестивала“ завршен шести по реду дечији Музички камп у организацији Народне библиотеке у Бечеју. Камп је трајао од 13. до 25. августа и намењен је био деци и младима узраста од 3 до 20. година. Као и претходних година са децом су радили музички педагози и професионални музичари а деца су се пријављивала у складу са својим интересовањима за групне и индивидуалне часове гитаре, клавијатура, бубњева, бас гитаре, виолине и поп рок певања.

Као и претходних година Музички камп је имао већи број  пратећих активности и програма. Основни циљ овог летњег кампа је као и до сада био да учесници тих неколико недеља током распуста науче да заједно стварају музику, да науче и понешто из историје популарне музике на радионицама, да се опробају и у другим инструментима од оних које током школске године уче у музичкој школи. Као и до сада Музички камп је и ове године био посвећен неговању рок и поп музике и популарне културе уопште.

Већина деце која учествују у раду кампа су већ годинама у том програму, заједно раде и стварају музику, добро се познају, али било је и нових учесника којима је ово први пут да засвирају у бенду, да се нађу на сцени и пред публиком. Добар део учесника има већ предзнања када су инструменти у питању јер похађају основну музичку школу али до сада нису радили у бендовима и нису свирали рок и поп музику на часовима и пре свега нису сами стварали музику, компоновали. Тај специфични облик рада, заједничког стварања музике као и припрема за наступе пред публиком, учење како да савладају трему на сцени и како да успоставе добру комуникацију и интеракцију међу члановима бенда током свирке, најзначајније је достигнуће кампа.

Разговарали смо са Ђијантом Ловаш која је оснивач и главни ор-ганизатор кампа о томе како је прошао овогодишњи камп, да ли је задовољна одзивом, како је прошао завршни концерт.

„Камп је ове године трајао од 13. до 25. августа, био је намењен деци узраста од 3 до 20 година, али због тога што је било изузетно забавно и због великог броја веома задовољних полаз-ника током кампа који су стварно уживали не само у часовима већ и у дружењу, камп смо продужили још недељу дана. Да је овогодишњи квалитет кампа био на завидном нивоу доказује и то да смо ове године имали и полазнике из околних места, што није мала ствар јер су пробе биле свакодневне и требало је то све организовати и испратити и бити веома ревностан да се све то постигне уз путовање. Као и претходних година и ове године се камп завршио јавним наступом формираних постава бендова којих је ове године било чак седам. Током овогодишњег кампа имали су учесници и посебне радионице писања текстова за песме као и компоновања. На овим радионицама заједничким радом направљена је и једна нова песма под називом „My Own“ која је и изведена на завршном концерту. Већ неколико година имамо сарадњу са организаторима манифестације Палачинка фест и на крају кампа завршни концерт пред правом публиком изведемо на том фестивалу. Морам још да напоменем да су нам ове година баш били пуни капацитети јер је било 75 полазника, највише до сад.“– рекла нам је Ђијанта Ловаш.

Реализацију Музичког кампа подржали су и Министарство културе Републике Србије и Покрајински секретаријат за образовање а један од спонзора било је и предузеће Сојапротеин.