Култура

Nikola Doroslovački: Kreativno stvaralištvo kroz fotografiju

Fotografije porodice, turističkih destinacija sa putovanja deo su naše svakodnevice. Bečejac dvadesetogodišnji Nikola Doroslovački, student Turizmologije na Geografskom fakultetu u Beogradu, ipak ima donekle drugačiji pristup fotografiji.

„Fotografija u meni budi neka osećanja zadovoljstva, ponosa i kreativnog stvaralaštva koja ne mogu skroz da objasnim, ali ih ja osetim da me ispunjuje“, rekao je Nikola kada smo ga pitali šta za njega znači fotografisanje.

Njegova ljubav prema fotografiji, počela je pre nekoliko godina kada je uzeo očev foto-aparat i fotkao sve što bi mu privuklo pažnju. Njegovo umeće I umetnički talenat primećen je kad je kao učenik Ekonomsko-trgovinske škole osvojio prvo mesto na konkursu “Umetnik iz školske klupe” svojim video-klipom „Zov Ktulua”.

Nikola je pobednik i ovogodišnjeg foto-konkursa “Biti mlad u Bečeju”  koji je raspisala Kancelarija za mlade opštine Bečej. Tom prilikom osvojio je vredan foto-aparat Canon EOS 4000D, što ga je podstaklo da se još više posveti svom hobiju.

„Canon T3i (600D) mi je sad glavni digitalni foto-aparat kojeg koristim u 90% slučajeva, moj drugi aparat je analogni Canon AL-1 koji koristim za fotografisanje 35mm filmom. U mom arsenalu se takođe nalazi i veliki broj objektiva, od starih manuelnih do novih automatskih objektiva“, otkrio nam je Nikola.

Saznali smo, takođe, da najviše voli da fotografiše pejzaže, ulične zgrade, ali da voli i da eksperimentiše sa kreativnijom upotrebom fotografije u realizaciji umetničkih ideja.

„Kada fotografišem  ljude, želja mi je da uvek „uhvatim“ osobe koje rade svoj posao bez njihovog saznanja da ih slikam – volim da na mojim fotografijama izgledaju spontano. Najviše volim da slikam prirodu i pejzaže, ali često fotografišem i gradske motive. To mogu biti pejzaži širokih njiva, drvoreda, cvetnih polja. Kada je u pitanju gradska, odnosno ulična, fotografija tu imam dosta drugačiji pristup. Pokušavam da izolujem specifične detalje bez pokušaja da sve uključim u neki veću kompoziciju slike. Pored toga jako volim da eksperimentišem i sa podešavanjima aparata, da zabeležim i napravim zanimljive apstraktne ili avangardne foto motive.“

Studiranje na Geografskom fakultetu mu omogućava da se istovremeno razvija profesionalno ali i da ne zapostavi svoj još jedan hobi što je, kako kaže muzika. Muzika je veoma važan deo tog spoja fotografije, ljudi i osećanja pa je stoga često autor i fotografija nastupa mladih bečejskih bendova „Generarton Z“, i „Maršali “.

„Verujem da je muzika jedna od veoma važnih stvari kada je reč o unutrašnjem razvoju svakog  čoveka, tako da imam raznolik i širok spektar interesovanja kad je muzika u pitanju. Veliki broj mojih fotografija se nadovezuju na osećanja koja možemo da zadobijemo kroz muziku i uvek pokušavam da nađem taj idealan spoj“, – objašnjava Nikola Doroslovački.