Nikola Doroslovački: Kreativno stvaralištvo kroz fotografiju

Fotografije porodica, mesta posećenih na godišnjim odmorima u današnjoj svakodnevici postale su sasvim uobičajene. Ipak dvadesetogodišnji Nikola Doroslovački, student Turizmologije na Geografskom fakultetu u Beogradu, ima sasvim drugačiji pristup fotografiji.

Fotografija u meni budi neka osećanja zadovoljstva, ponosa i kreativnog stvaralaštva koja ne mogu skroz da objasnim, ali ih ja osetim da me ispunjuje“, rekao je Nikola kad smo ga pitali šta za njega znači fotografisanje.

Njegova ljubav prema fotografiji, počela je pre nekoliko godina kada je uzeo očev foto-aparat i fotkao sve što bi mu privuklo pažnju. Njegov talenat prema ovakvoj vrsti umetnosti primećena je kad je đak Ekonomsko-trgovinske škole osvojio prvo mesto na konkusu Umetnik iz školske klupe, svojim video-klipom „Zov Ktulua.“

Pobednik je i ovogodišnjeg foto-konkursa Biti mlad u Bečeju,koji je raspisala Kacelarija za mlade opštine Bečej. Osvojio je foto-aparat Canon EOS 4000D, a to ga je podstaklo da se više posveti svom hobiju.

Slika dodele nagrade uzeta sa zvanične fejsbuk stranice
Slika dodele nagrade uzeta sa zvanične fejsbuk stranice Kancelarije za mlade

Canon T3i (600D) mi je glavni digitalni foto-aparat, kojeg koristim u 90% slučajeva, moj drugi je analogni Canon AL-1 koji koristim za slikanje 35mm filmom. U mom arsenalu se takođe nalazi i veliki broj objektiva, od starih manuelnih do novih automatskih objektiva“, otkrio je Nikola za list Bečejskih dana.

Saznali smo da najviše voli da fotografiše pejzaže, ulične zgrade, ali i da voli da eksperimentiše aparatom.

„Kada slikam ljude, želja mi je da uvek „uhvatim“ osobe koje rade svoj posao bez njihovogsaznanja da ih slikam – volim da na mojim fotografijama izgledaju spontano. Najviše volim da slikam prirodne pejzaže, ali često slikam i gradske čarolije. To mogu biti pejzaži velikih njiva, drvoreda, cvetnih polja. Kod gradske,odnosno ulične fotografije je dosta drugačiji pristup. Kod nje pokušavam da izolujem specifične detalje bez pokušavanja da sve uključim u kompoziciju slike. Pored toga volim da eksperimentišem sa podešavanjima aparata i da uslikam apstraktne ili avangardne slike.“

Nikola Doroslovački
Nikola Doroslovački
Nikola Doroslovački
Nikola Doroslovački
Nikola Doroslovački

Studije mu omogućavaju da se razvija profesionalno i ne zapostavi svoj hobi, a kako kaže muzika je spoj između fotografije, ljudi i osećanja stoga je često autor fotografija nastupa muzičkih grupa mladih „Generarton Z“, i „Maršali.“

Nikola Doroslovački, Biti mlad u Bečeju
Nikola Doroslovački, Biti mlad u Bečeju

Verujem da je ona jedan od glavnih stvari kod razvijanja unutrašnjosti čoveka, tako da imam raznolik i širok spektar ukusa za muziku. Dosta mojih fotografija se nadovezuje na ocećanja koja možemo da zadobijemo kroz muziku i uvek pokušavam da nađem taj spoj“,objašnjava Nikola Doroslovački.