Култура

Народна библиотека: Завршен дечији Музички камп

Ове недеље завршен је и пети по реду дечији Музички камп у организацији Народне библиотеке у Бечеју. Камп је трајао од 15. до 28. августа и намењен је био деци узраста од 9 до 16. година. Као и претходних година са децом су радили музички педагози и професионални музичари а деца су се пријављивала у складу са својим интересовањима за групне и индивидуалне часове гитаре, клавијатура, бубњева, бас гитаре, виолине и поп рок певања. Оно што је карактеристично за овај камп је то да се програм скоро сваке године мења, допуњује, да има доста пратећих активности и програма. Основни циљ је да клинци тих неколико недеља живе заједно за музику да што више времена проведу у вежби, свиркама, да се опробају и у другим инструментима од оних које су изабрали за основни. Окосница читаве приче са кампом већ годинама је и неговање рок и поп музике као и заједнички рад деце, која обично имају већ предзнања када су инструменти у питању, у бендовима, припремање наступа пред публиком, савладавање треме не сцени али и интеракције бенда током свирке. Сваке године камп се завршава јавним наступом новоформираног бенда пред публиком. Тако је било и ове године. Камп је организован у сарадњи са Удружењем „Бубамара“. 

Разговарали смо са Ђијантом Ловаш која је оснивач и главни организатор Кампа о томе како је прошао овогодишњи камп, да ли је задовољна одзивом, како је прошао завршни концерт. 

„Наш Музички камп ове године слави један мали јубилеј, пет година одржавања. Ове године нам се пријавило највише деце до сад чак 44 на инструментима и 24 на радионицу за најмлађе (за малишане од 3 до 7 година). Као и до сад деца су могла да уче инструменте који нису типични за музичку школу: електричну гитару, бас гитару, бубњеве, клавијатуре, pop-rock певање. Ове године прошири смо и увели неке нове активности током Кампа као што су радионице писања текстова, радионице компоновање, као и радионице где су се деца упознавала са правцима у музици, жанровима популарне музике кроз историју. На крају смо након одржаних радионица организовали и врло успешан квиз на којима се показало да су радионице биле занимљиве и поучне, деца су пажљиво пратила и слушала предаваче. Показало се да их то све веома занима јер иако имају доступне све информације на интернету потребно је да им то неко селектује, објасни. Наравно као и претходних година одржали смо пред публиком и Завршни концерт. Он је ове године био одржан 28. августа пред великим аудиторијумом на Палачинка фесту. Било је то одлично ватрено крштење за њих. Свирали су веома шарен репертоар јер смо намерно их „провели“ кроз што више музичких жанрове. Свирали су Боба Марлија и „Three Little Birds“, југословенски класик Електричног оргазма „Игра рокенрол цела Југославија“, Дивље Јагоде и „Моторе“ али и нешто што је њима донекле пријемчивије као што су One direction. Свирали су и неке класике indie и alternative жанра као што су неке песме The Cranberries, Oasis али су зашли мало и у метал и хард рок са AC/DC. Заиста широк репертоар.“ – рекла нам је Ђијанта Ловаш. 

Камп је завршен, постоје преговори да се неке од едукативних радионица и наставе и прошире у наредном периоду. Следеће године на 6. по реду кампу, обећали су организатори, биће још неких иновација, нових радионица ….

Министарство Културе и информисања подржало је пројекат Музичког кампа финансијским средствима.