ДруштвоСервис

Наставак на уређењу и опремању Трга Ослобођења

0На бечејском централном градском тргу у току је последња фаза опремања простора мобилијаром. Коначно су постављене и дуго очекиване канте за отпатке, укупно 30. Коначна цифра која је издвојена из буџета града за 82 клупе и 30 канти око 2,5 милиона динара (без ПДВ-а).

Старе клупе са трга ће бити репариране и додељене Месним заједницама а остатак клупа у паковима и на Тиси ће такође бити репариран у наредном периоду.

Трг Ослобођења поприма облик који је замишљен пројектом о рестаурацији, опремљен је мобилијаром, цветне површине су уређене, дрвеће је засађено и једног дана ће правити мало већу хладовину, травнате површине се редовно одржавају … ипак оно што је највећи успех и циљ ових промена је повратак Бечејаца у центар града. У току поподнева и током вечерњих часова градски трг је поново оживео. Од раног поподнава до касно увече смењују се генерације, први долазе пензионери, па предвече родитељи са децом и на крају омладина преузима примат. Вероватно оног тренутка када сви грађани почну да осећају овај простор поново као своје место, да прогласе неку од клупа за своју и да им трг постане рутински свакодневна дестинација и место где могу да се сретну са пријатељима или поседе сами биће и много мање вандалских покушаја унуштавања клупа или жардињера. Ипак до tада, Oпштинa и „Комуналац“ су најаваили и постављање надзорних камера.

У склопу централног градског трга налази се и сад веома лепо уређен део око једне од најлепших зграда у Бечеју, зграде Техничке школе, испред које се налази и споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу. Овај споменик је већ неколико година оштећен па је покренута и иницијатива за рестаурацији од стране Општине Бечеј а у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту споменика. Средства за рестаурацију у износу од 1.500.000,00 динара обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања тако да ће и овај споменик бити ускоро обновљен