ВестиЕкономија

Настављени радови на ликвидацији бунара на базену

Крајем априла настављени су радови на санацији бушотина на отвореним базенима у Бечеју, које изводи Нафтна индустрија Србије. Радови су у току претходних шест месеци били обустављени неколико пута како због природе радова који захтевају даноноћни континуитет али и због временских услова и других обавеза и пројеката које компаније „НИС“ изводи и где су им машине са овог градилишта биле неопходне.

Да подсетимо, купалишна сезона прошле године је пропала због тога што су се на простору око отворених базена активирала, испоставило се касније, чак четири стара бунара копана још почетком 20. века и који су почели да пуштају метан. Због безбедности грађана отворени базени били су затворени током целе сезоне. Због специфич-ности ове ситуације било је је неопходно да се ове бушотине под хитно санирају а бунари ликвидирају и затворе. Све ово захтевало је обимне припремне радове и процедуре, а у овај, стручно захтеван подухват, било је потребно и да се укључе и Покрајинска влада и „НИС“ Србија.

Након припремних радова санирања и чишћења терена око бушотина негде у касну јесен започети су и сами радови на ликвидацији бунара. Владислав Божовић, руководилац сектора за безбедност из Нафтне индустрије Србије  је у новембру месецу објаснио који су радо-ви неопходни да се ураде да се ови прастари бунари ликвидирају и да се обезбеди безбедност овог простора, да базени могу да се користе:

„План је да сукцесивно све четири бушотине затварамо јер технологија је таква да мора да се ради једна по једна бушотина. Оне ће на крају бити у потпуности ликвидиране и више неће бити у употреби и што је најважније више неће бити опасност по грађане и купаче на базену. До сада само имали среће јер нисмо налетели, када смо отворили, на било шта што није било предвиђено, крећемо се у оним оквирима како смо и претпостављали, снимци су потврдили нека наша предвиђања на којим дубинама се налази гас, у каквом је стању колона јер ипак су ти бунари доста давно урађени и сам квалитет опреме који је тада био уграђен је био веома упитан. Дубина до које смо сишли на првој бушотини је 319 метара, дотле смо успели да сиђемо без већих проблема, гаса ту има раствореног у различитим интервалима у води. Оно што је најбитније је да је сада бушотина под контролом, више нема појаве гаса тренутно на устима бушотине, има одређене количине воде али то је нормално. Оно што ћемо ми урадити је комплетна ликвидација целог канала бушотине, она ће бити цементирана до уста бушотине и у том смислу ће бити затворена за било какав проток воде, гаса.“

Његова тадашња процена је била, и обећано је тада, да ће радови бити завршени до краја године. Ипак, након неколико прекида радова, полако је почела и да се приближава овогодишња сезона купања на отвореним базенима. Председник општине Бечеј др Вук Радојевић, заједно са својим сарадницима, обишао је терен где је постављена механизација НИС-а и где тече поступак ликвидације бушотина.

„Захваљујем се Нафтној индустрији Србије јер су се по договору вратили на терен да наставе радове и да ликвидирамо све бушотине, како би ове сезоне у Бечеју отворени базени били у функцији. Такође, велику захвалност дугујемо и Покрајинској влади, председнику Игору Мировићу, покрајинском секретару за енергетику Огњену Бјелићу, који су у договору са менаџментом НИС-а помогли Општини Бечеј да се ови радови наставе и у потпуности заврше. На овај начин ћемо једном за свагда решити вишедеценијски проблем бушотина и омогућити безбедно коришћење отворених базена“, изјавио је председник општине Бечеј.

Након завршетка радова на ликвидацији бушотина, приступиће се враћању терена у првобитно стање, а потом ће отпочети припреме базенског комплекса за купалишну сезону.

„Оно што обећамо ми то и испунимо. Желим да поручим грађанима да ће бити купалишне сезоне у Бечеју и да ћемо у потпуности решити проблем бушотина и безбедности на базену, као што смо и обећали“, закључио је др Радојевић.