Óbecse

Ne hívj!

Egy éven belül kell kidolgozni azt a szabályzatot, amivel le lehet tiltani a kéretlen telefonos ügynökök hívásait

Annak ellenére, hogy a bejelentések szerint december 20-tól az új fogyasztóvédelmi törvény védelmet biztosít a polgároknak azoktól a rámenős kereskedőktől és hirdetőktől, akik vezetékes és mobiltelefonon is hívogatják a polgárokat, erre a fajta védelemre még várni kell.

Ahhoz ugyanis, hogy a „Ne hívj” adatbázis beüzemeljen, nem elegendő a hatályos törvény, mellé egy szabályzatot is ki kell majd dolgozni, amely pontosan meghatározza a regiszterbe való bejegyzés feltételeit. Az elektronikus hírközlést és postai szolgáltatásokat felügyelő ügynökség (RATEL) számára az illetékes minisztérium a törvény életbelépésétől számított egyéves határidőt szabott, hogy kidolgozza ezt a szabályzatot.

A fogyasztóvédelmi törvény egyébként szeptember 19-én lépett életbe, és december 20-án kezdődött meg az alkalmazása. Ez alól a 149. és a 169. szakaszokban meghatározottak jelentenek kivételt, a fogyasztóvédelmi perek tekintetében ugyanis a törvényt hat hónappal annak életbelépését követően alkalmazzák majd.
Annak a fogyasztónak, aki nem szeretné, hogy a kereskedők vagy ügynökségek hívogassák, jeleznie kell ezt telefonos szolgáltatójánál, ahol kérvényeznie kell, hogy írják be az adatbázisba.

Azokat a polgárokat, akik szerepelnek az adatbázisban, nem hívogathatják azok a cégek, akik terméket vagy szolgáltatást akarnak eladni vagy reklámozni.
– A kereskedők és reklámozók kötelessége lesz, hogy a hívást megelőzően ellenőrizzék, hogy az adott telefonszám szerepel-e az adatbázisban – közölte a RATEL, de a regiszter beüzemelésének előfeltétele az ehhez szükséges szabályzat kidolgozása.

Hasonló adatbázisokat egyes szomszédos országokban már alkalmaznak. Montenegróban például az adatbázis telefonszámokat és e-mail címeket is tartalmaz, a fogyasztónak pedig arra is lehetősége van, hogy bizonyos ügynökségeknek engedélyezze a telefonhívásokat és értesítéseket. Horvátországban a jegyzék kizárólag telefonszámokat tartalmaz, amelyeket tilos kereskedelmi vagy reklámcélból felhívni.

F.R.