„Недеља џентлмена“, post festum/corona

Овогодишњи концепт „Недеље џентлмена“, коју већ неколико година уназад организује у септембру месецу Народна библиотека у Бечеју, је стицајем околности које је донела ова година био измењен али не и мање успешан него претходних година. Ове године организатори су се потрудили да се уместо на „велике звезде“, како је то углавном било претходних година, ослоне на оно што Бечеј сам има да понуди. Тематски овогодишња „Недеља џентлмена“ била је, више него ранијих година, усмерена на оно што је и основни разлог за постојање ове манифестације, а то је афирмација читања и књижевности код мушкараца и дечака. И даље све статистике, које ова установа културе редовно ради сваке године, показју да је вишеструко већи број жена које читају и користе услуге библиотеке. Када је у питању мушка читалачка публика, већина мушкараца који су редовни корисници, су углавном они који су ту деценијама и којима свакако није намењена кампања за популаризацију читања. Циљ ове, сад већ вишегодишње кампање, је био и остао, привући нове мушке кориснике и будуће читаоце. Ове године тематски фокус програма је био на својеврсном процесу истраживања шта је то што мушкарце може да врати/привуче назад у библиотеку (ону праву или бар ону виртуелну). С обзиром на услове у којима је одржана овогодишња „Недеља џентлмена“, осим концепта и само физичко одржавање манифестације морало је да претрпи промене, тако да је један део програма одржан у самој великој сали библиотеке и у летњој башти док је остатак програма урађен на јутјуб платформи онлајн. Основно питање које је постављено скоро свим учесницима, без обзира која је конкретно била тема излагања, је шта мушкарци читају, који су то жанрови, приче, формати које их занимају.

Оно ште је ове године била новина је да су, стицајем околности, органозатори били принуђени да „модернизују“ читав програм конципирајући га као својеврсни серијал TED talk форми предавања, излагања, дебата, интерактивних видео обраћања. Комбинација „живог“ и онлајн видео програма показала се као добра за овакве врсте манифестација јер је омогућила већем броју публике да одгледа или активно учествује  јер је садржај остао доступан на интернету и након завршетка манифестације.

Као и сваке године вече пред отварање било је посвећено музици па је тако у недељу пре почетка званичног (радног) дела програма у башти библиотеке на летњој сцени наступио бечејски рок и блуз бенд „Фингербенг“ а момцима из бенда су додељене симболично и нове чланске карте библиотеке.

Прво вече програмског дела „Недеље џентлмена“ је било посвећено будућности и предвиђањима исте, тема која је веома актуелна ако се узме у обзир да је у складу са нашим тренутним реалним дилемама да ли је „прогрес“ који тренутно живимо део утопијске или дистопијске приче. Научна фантастика је нешто што се стереотипно везује за мушку читалачку публику као и фасцинација роботиком и друге предикције роботизоване будућности што је навело нашег суграђанина Виктора Хала да представи опус једног од највећих писаца овог жанра, Исака Асимова. Виктор је одржао двојезично предавање о роботици и аутоматизацији која је узела маха у веку у којем живимо. У свом излагању, Виктор се дотакао и теме односа између човека и робота (машине), као и изазова који такав однос са собом доноси, теме које је деценијама фасцинирала великог писца.

Насупрот томе уторак је у „Недељи џентлмена“ био посвећен прошлости и то углавном историји нашег града. Кроз причу о знаменитим Бечејцима који су обележили и формирали друштвени живот кроз историју последња два века Бечеја професор Душан Опинћал је успео да покаже који су то темељи и цивилизацијски легат на којима почива Бечеј. Приче као и сакупљене фотографије заслужних грађана Бечеја су само део једне комплексније велике приче о нашем граду како некада тако и данас.

Серијал програма који се одвијао уживо у библиотеци у великој сали затворио је у среду наш суграђанин, глумац суботичког позоришта Рокуш Золтан који је покушао да у свом кратком филму који је направио за потребе ове манифестације и након тога обраћањем публици одговори на оно право (суштинско) питање „Шта је то и како мушкарци читају?“ тачније шта је то што може да привуче мушкарца да уђе у библиотеку за почетак.

Онлајн серијал „Недеље џентлмена“ је у четвртак започео дизајнер друштвених игара Јасен Лакић који је одржао интерактивно предавање о томе који су бенефити играња друштвених игара, замене видео игара за друштвене, поновног повезивања људи „у реалном животу“ кроз заједничке приче, заједничко креирање фикције које савремене друштвене игре данас доносе. Прича Јасена Лакића обухватила је анализу друштвених игара од оних најједноставнијих, дечијих као „Не љути се човече“ преко сад већ добрано остарелих генерација које су популарисале игре као што су „Dungeons and Dragons“ до оних комплекснијих стратешких игара које развијају веома широк спектар знања и имају у својој основи едукативни карактер.

Тог истог дана је онлајн предавање одржао на мађарском језику и Бечејац Роланд Орчик, песник и критичар, који већ неколико деценија живи у Сегедину где ради на тамошњем универзитету на одсеку за славистику. Његово онлајн предавање поставило је у фокус причу о језику, превођењу књижевности, на који начин се то одражава на културу у миултилингвалним срединама и културолошку размену прича, концепата и идеја међу народима различитих језика и култура. Оно што је делом била такође његова тема је био и однос срског и мађарског језика у књижевним формама.

За крај, последњег дана, „Недеље џентлмена“ и млади су добили свој простор, такође онлајн, и то кроз дебату коју је професор филозофије Иван Ковач организовао на тему „Џентлменство, за и против“ са ученицима Гимназије. Поштујући стандардна правила дебате ученици су изнели два супротстављена мишљења о феномену и друштвеном тумачењу „џентлменства“ у контексту савременог начина живота и модерног друштва, о превазиђеним или још увек важећим формама родне идентификације, о томе да ли још увек постоји потреба за специјалним третманом жена у друштву јер последице предоминантне патријархалне историје родних односа још увек нису саниране и још увек имају веома чвртсто упориште у скоро свим културама савремене цивилизације.
Овогодишња „Недеље џентлмена“ је завршена, до следеће године, а организациони тим Народна библиотеке је позвао све суграђане мушког пола да наврате до библиотеке, покупе своју чланску карту и зароне у велики фундус књига које има ова установа. Последњих неколико месеци су показали да понекад није лоше застати, пронаћи ескапистички излаз из реалности у фикцију и научити да са књигом никада не можеш бити сам.