Népkönyvtár: Fókuszban az úriemberek

Előadások, kedvezmények, programok várták a férfiakat

Véget ért az Úriemberek hete elnevezésű rendezvény a Népkönyvtárban. Az eseményt egy szabadtéri akusztikus koncerttel nyitották meg, a Népkönyvtár nyári színpadán. Az előadók között volt Halla Viktor, aki a robotika világáról mesélt, Dušan Opinćal történész, Rókus Zoltán színművész, Jasen Lakić, Orcsik Roland, valamint Ivan Kovač filozófia tanár.
Rókus Zoltán óbecsei színművész jelenleg a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának munkatársa, egyébként rendszeres látogatója, olvasója, visszatérő előadója, vendége a Népkönyvtárnak. Erre az alkalomra kisfilmmel készült, amit először az Úriemberek hetén mutatott be a közönségnek. A filmben közreműködtek Magyar Zsófia és Magyar Réka. A premiert beszélgetés követte a film tartalmáról, üzenetéről, és arról, hogy valójában miért olvasnak a férfiak kevesebbet, mégis, milyen témájú könyveket olvasnak legszívesebben és mikor.
– Most először láthatta a nagyérdemű ezt a kisfilmet a férfiakról a könyvtárban. A film azt a témát feszegeti, hogy hogyan megy be egy férfi a könyvtárba, azaz hogyan lehet becsalni, hogyan és mit olvas… és hasonlók. Ez a hét perces film ezt élethű, olykor szimpatikus, szellemes módon mutatja ezt be. – mondta Rókus Zoltán.
A Népkönyvtár rendezvénysorozata a Tartományi Kulturális Titkárság támogatásával valósult meg. Az intézmény kedveskedett az úriembereknek. Múlt héten az egy évre szóló tagság férfiaknak, fiúknak szimbolikus összegbe, mindössze 200 dinárba került.
A Népkönyvtár nyár folyamán verspályázatot is hirdetett gyermekek részére, A vers csak születik… elnevezéssel. A beküldött költészeti alkotásokat szakzsűri értékelte.
– A járványhelyzet miatt a gyerekeknek most több idejük van, ezért jutottunk arra az ötletre, hogy meghirdessünk és megszervezzünk egy költészeti pályázatot. Ezzel alkotásra, kreativitásra buzdítottuk a fiatalokat. A költészet és az irodalom a legjobb módja annak, hogy a gyerekek minőségesen töltsék el szabadidejüket – mondták a szervezők.
A verspályázat eredményét, azaz a díjazottak névsorát szeptember 25-én, pénteken 16 órai kezdettel hirdetik ki, amikor sor kerül a zárórendezvényre is.

D.P.