Нова помоћ државе за привреду и становнишво

Између наша два броја из Владе Републике Србије, тачније од стране председника државе најављено је да ће од почетка априла месеца бити донете нове мере државне помоћи за привреду и становништво.

Када је помоћ становништву у питању она је намењена свим пунолетним грађанима према одлуци Владе у износу од 60 евра и то у две „рате“ од по 30 евра у мају и у новембру 2021. године. Као и прошле године грађани ће морати да се пријаве уколико желе да подигну ову помоћ и то на сајту е-управе или путем телефона. Пријаве за државну помоћ од по 30 евра почеће у другој половини априла, а исплате се очекују у мају и новембру. За пензионере у овом пакету биће још „поклона“ од стране државе и то по још 50 евра за најстарије грађане јер су они, сматрају у Влади, најугроженији. То ће за пензионере бити укупно 110 евра у 2021. години. Из Владе Србије је напоменуто и да је прва пријава довољна за обе рате помоћи, а да пензионери као ни корисници социјалне помоћи, немају обавезу да се пријаве већ ће помоћ добити атоматски. Да подсетимо и минималац је од почетка ове године повећан за 6.6 одсто и од 1. јануара је око 32.000 динара.

На саму границу сиромаштва у Србији је у току претходне године пала велика већина наших грађана а чак четвртина становништва је испод ње. Раслојавање у друштву је веома велико. Две трећине грађана има субјективни осећај да тешко или са великим потешкоћама саставља „крај с крајем“, а свега 10 одсто је оних који кажу да лако живе са приходима које имају. На жалост, те две туре од по 30 евра које ће за тих десет посто становништва бити евентуално пристојна вечера и биоскоп после шопинга за већину становништва у држави биће само мала, углавном незнатна, помоћ за талас нових поскупљења од почетка ове године од којих је можда најдраматичније повећање цене струје од 3,4 % од 1. фебруара, усред грејне сезоне. Наравно, свако поскупљење струје са собом повлачи и све остало. Држава је опет „проблему“ додатног наглог осиромашења људи током последња два таласа епидемије ковида и слабије продуктивности привреде, губитка посла, константних поскупљења најосновнијих животних потреба, приступила стандардно стихијски и неселективно као и први пут са поделом они 100 евра од прошле године јер је, судећи по свему, неко адекватније „усмеравање“ помоћи ка најугроженијима сувише компликовано или можда недовољно популистички.

Када је у питању нови пакет помоћи привреди, за сада се бар одустало од помоћи „великој привреди“, тј. великим предузећима. У овој тури предвиђена је помоћ привреди за микро, мала и средња предузећа, која ће, као и предузетници, добити три пута по 50 одсто минималне зараде за све раднике. Та подршка “покрива” март, април и мај, и исплата почиње у априлу за март, и наставља се у наредна два месеца. Поред тога држава је најавила и нову секторску помоћ (као јесенас за угоститеље и дуге услужне делатности чије је радно време било ограничавано ванредним мерама) за оне за које су истраживања показала да су најугроженији – овог пута то су аутопревозници. Аутопревозницима ће у периоду од шест месеци држава исплаћивати 600 евра по аутобусу због ограничења путовања. Ипак уз све ове мере граница сиромаштва се све више помера на доле, привреда је у све већим проблемима, мала предузећа су углавном на ивици опстанка а пред крај године на улицама су почели и протести радника разних делатности које су током ових неколико последњих месеци када је ковид пандемија била на врхунцу били највише угрожени и који чак сматрају да је њихова делатност од стране државе стигматизована као „ризична“ (угоститељи, фризери и сл.), препорукама и забранама кризног штаба.