Нова школа у Дрљану

У среду, 10. јуна свечано је отворен новоизграђени школски комплекс издвојеног одељења Основне школе „Петефи Шандор“ у Дрљану. После радова дугих више од једне деценије и неуспелог покушаја реновирања старе зграде, ово место у бечејској општини коначно је добило нову и модерно опремљену основну школу. Тим поводом разговарали смо са директорицом ове школске установе Габријелом Потребић Тежер која је изразила веома велико задовољство што је овај дугогодишњи пројекат коначно завршен. Да подсетимо школа „Петефи Шандор“ у Бечеју је у скорије време добила и коначно завршену фискултурну салу.

„Када је реч о пројекту обнове основне школе у Дрљану, можемо рећи да смо изузетно задовољни да је тај пројекат, попут на жалост многих сличних, избегао судбину „Скадра на Бојани“. Реновирање дотрајале школске зграде је започело, сада већ можемо рећи, далеке 2008. године у оквиру пројекта Капиталних инвестиција. Након иницијалних радова се испоставило да концепт реновирања није довољан пошто је након првог покушаја дошло до урушавања зграде. Тада је постало јасно да је једино решење изградња потпуно нове зграде школе. Током низа година радови су започињани и прекидани из различитих разлога, што је разумљиво обзиром на турбулентна времена кроз која је у поменутом периоду пролазила наша држава, али није се одустало. Покрајина Војводина, кад се све сабере, издвојила је око 20 милиона динара за спас школе у Дрљану. За завршетак последње фазе изградње школе морамо се захвалити и Националном савету мађарске националне мањине, који је уложио милион динара за потребе опреме вртића у оквиру школе, изградњу игралишта у дворишту школе и финансирање прикључака за електричну енергију и водовод.

Нову зграду школског комплекса издвојеног одељења Основне школе „Петефи Шандор“ у Дрљану сачињавају две учионице, велика сала за фискултуру, трпезарија, санитарни чворови са туш кабинама, а у цео комплекс је уграђено централно грејање. Тиме је ова школа постала најопремљенији школски објекат регији.

Заиста смо срећни што овим можемо допринети очувању војвођанског села и смањивању миграција село-град, које настају због непостојања услова за развој и напредовање у сеоској средини. Сада ће основни концепт рада наше школе, а то је развој и неговање талената сваког појединца, постати примењив и у Дрљану. Већ у тим новим постојећим условима имамо ученика који је освојио 3. место на зонском такмичењу из математике. То је само један од талената који је захваљујући самопрегорном раду тамошње учитељице дошао до видних резултата, а има их још. Већ у септембру ћемо обезбедити школски аутобус за превоз ученика од 4. до 8. разреда у матичну школу, али и за ученике нижих разреда који ће бити укључени у додатне активности у оквиру концепта Једносменски рад и тиме додатно развијати своје потенцијале и интересовања.“ – рекла нам је директорица ове школе