Нови директор Туристичке организације Бечеј – интервју

На четвртој седници СО Бечеј постављен је нови директор Туристичке организације Бечеј, осми по реду од оснивања. Нови директор је Милан Оњин а одборницима СО Бечеј у материјалу за седницу приложена је и његова биографија. Милан Оњин је дипломирани економиста, смер предузетничка економија а дипломирао је прошле године на Високој школи за услужни бизнис у Источном Сарајеву, Cоколац. До ступања на ову функцију био је руководилац туризма у „Бечејпревозу“. Шта ће бити први потези и какав ће бити даље концепт рада ове организације са новим директором на челу и кадровским променама у Управном одбору разговарали смо са њим након што је преузео функцију.

Како оцењујете досадашњи рад Туристичке организације Бечеј и шта је био мотив да прихватите ову функцију?
Генерално, мало је незахвално о томе говорити, било је пуно промена на челу Туристичке организације општине Бечеј, у претходном периоду, тј. доста се директора променило, па самим тим није ни било континуитета у раду. Сигурно да је могло, и морало, боље да је постојала стабилност и континуитет. Мој мотив да прихватим ову функцију је првенствено, и једино, изазов. Жеља да побољшам и унапредим рад Туристичке организације општине Бечеј, а самим тим и промоцију и развој туризма у општини Бечеј.

Шта су вам приоритети сада када сте преузели функцију директора?
Приоритети по преузимању функције директора Туристичке организације општине Бечеј је сама постојаност и присутност, једном речју сама промоција туризма и производа. За почетак то је ажурирање постојећег сајта, покретање друштвених мрежа (Facebook, Instagram) и њихово свакодневно ажурирање, упознавање наших грађана и туриста са нашим седиштем и нашом сувенирницом.

Период пред Нову годину обично је било време када је Туристичка организација имала увек пуно посла, ове године ће бити мало другачије, да ли ће бити неких манифестација за празнике?
Што се тиче манифестација које је Туристичка организација општине Бечеј организовала пред Нову годину, ове године их неће бити, из добро познатих разлога, због пандемије вируса Covid – 19, а као што и сами знате ситуација је погоршана и погоршава се из дана у дан.

Да можете да нам кажете какав ће бити концепт рада Туристичке организеције у наредном периоду? Да ли имате неку визију шта је то што би ова организација требало да ради генерално у оквиру развоја туризма као сегмента привреде у општини Бечеј?
Сам концепт рада Туристичке организације општине Бечеј, у наредном периоду, ће бити да ажурирамо и да допунимо податке за смештајне објекте и јединице у општини, ресторане, кафее, сеоска домаћинства, историјске споменике, паркове, и направимо базу података како за њих тако и за све остало што се тиче наше општине, како бисмо могли да их истакнемо, подржимо и рекламирамо путем нашег сајта, друштвених мрежа, или кроз видео презентације, кроз разне ТВ куће и на манифестацијама. Фокусираћемо се на умрежавање и сарадњу са свим нашим установама културе, културно – уметничким друштвима, јавним предузећима, школама, вртићима и осталим субјектима, како бисмо, кроз заједничку сарадњу, истакли оно најбитније везано за наше свеобухватне ресурсе и циљеве. Не треба да заборавимо ни наше успешне привреднике, који треба да буду истакнути у сваком погледу, пошто су несебично помагали, а надам се да ће и даље помагати, око промоције туризма у Бечеју, као и у промоцији наших произвођача аутохтоних производа који морају бити укључени у целу причу. Од велике важности је организовати пријатеље промотере Туристичке организације општине Бечеј и укључити наше јавне личности, музичаре, уметнике и истакнуте спортисте у промоцију туризма.

Шта ће бити фокус рада са привредним субјектима а шта са грађанима, туристима директно?
Генерално, визија је развој туристичке свести свих релевантних чинилаца привреде. Циљ је да направимо и упакујемо овај тзв. пакет и заједнички наступимо на сајмовима, манифестацијама и осталим догађајима, и промовишемо нашу општину како бисмо у будућности привукли што већи број туриста и повећали посећеност, а самим тим поспешили привреду у нашем граду.
Шта је то што ће туристима, посетиоцима нашег града као сувенир или производ моћи да понуди Туристичка организација?
Ми ћемо у будућности повећати и проширити асортиман производа у нашој сувенирници, како бисмо обогатили понуду и самим тим уврстити и изложити посетиоцима нашег града, туристима, а и нашим драгим суграђанима. То су сувенири разних величина, материјала, са логом Туристичке организације општине Бечеј, са мотивима општине, Трга, Шлајза, Фантаста, Тисе, цркава, споменика, природних лепота као и мапе општине.

Када су у питању догађаји и манифестације да ли је нешто од тога у плану и даље да се настави или евентуално нешто ново да се организује?
Што се тиче догађаја и манифестација у будућности, део тих манифестација ће се вероватно и наставити а можда се појави и део неких нових манифестација. Видећемо, у договору, и у кординацији, са општинским структурама власти, договараћемо се и одредити приоритете. Наравно да ће доста тога зависити од буџета, с обзиром на ову целу ситуацију изазвану пандемију Covid -19 , и у зависности колико и докле ће све то трајати, тако ћемо се и ми понашати у складу са тим.