ДруштвоПолитика

Ново двориште економске школе

Економско трговинска школа у Бечеју је у петак 18.маја отворила и званично новоуређено двориште школе. У лепом амбијенту наставно особље и директорица школе Гордана Ковачев уприличили су коктел и дочекали госте, представнике осталих школа, новинаре и чланове локалне самоуправе. Поводом завршетка радове новинарима се најпре обратио председник општине Бечеј, Драган Тошић који је новинарима рекао да је овај пројекат реконструкције дворишта школе произашао из иницијативе коју је покренула локална самоуправа да се заједно са директорима школских установа конкурише за средства из виших извора власти у циљу уређења и побољшања стања школских објеката, набавке опреме и подизање степена квалитета наставе у свим школама у граду. Према његовим речима неки директори су се одазвали и искористили прилику да заједно са локалном самоуправом конкуришу и добију средства, пре свега јер је много лакше добити веће износе средстава када локална самоуправа стоји иза пројекта и пристане на финансирање учешћа на пројектима. Према речима Драгана Тошића укупна вреност овог пројекта је нешто преко 6 милиона динара где је Покрајински секретаријат за просвету финансирао 4.6 милиона динара а из бечејског буџета је издвојено 1.7 милиона динара. Председник општине је похвалио веома успешну сарадњу са директорком школе Горадном Ковачев и рекао да је она један од директора, који поред своје струке, има и доста менаџерског духа и да је такав профил директора у данашње време неопходан уколико школа жели да опстане на тржишту и да има све услова за квалитетан рад.

На новинарска питања шта је са осталим школама и какви су планови за реконструкцију или опремање других школских објеката он је рекао да су тренутно у фази реализације још два пројекта, у школи „Север Ђуркић“ и школи „Братство“, да су ова два пројекта веома велика и да су у питању велика средства. За школу „Север Ђуркић“ поменута је цифра од чак 250 милиона динара али то је још у фази потписивања уговора, пројекат је одобрен од стране Владе Републике Србије и за месец дана би требало да се крене у реализацију у смислу расписивања јавне набавке. У питању је обнова фасаде, решавање проблема енергетске ефикасности – реконструкција система грејања и други радови укључујући и реконструкцију сале за физичко. Што се тиче школе „Братство“ средства која су добијена на конкурсу су негде око 50-так милиона динара а радови су слични као и у школи „Север Ђуркић“. Он се на крају захвалио директорици Гордани Ковачев на успешној сарадњи и рекао да ће и даље локална самоуправа подржавати све пројекте које покрене школа, посебно пројекат које би повезао ову школу и Градско позориште јер један део зграде школе је део заједничког објекта са позориштем и ту је потребано да се интервенција на извлачењу влаге и санирању подземних вода ради заједнички јер је исти објекат у питању. За Градско позориште је такође веома важан овај пројекат реконструкције дворишта школе јер се већина програма ове институције током летњег распуста одвија у овом простору. Већ од почетка летње сезоне и током манифестације Бечеј ноћу ово двориште ће бити један од два централна места за организацију активности током фестивала.

Након председника општине Драгана Тошића новинарима се обратила и директорица школе Гордана Ковачав која је рекла да ово уређење дворишта није само естетска интервенција да је ово морало да се уради пре свега јер је испод дворишта био озбиљан проблем са подземним водама и да је део дворишта је почео да „тоне“. Наравно, подземне воде су претиле да уруше и стабилност читавог објекта школе која је веома лепа стара грађевина која датира још из 1880. године и неопходно је било да се санирају ови проблеми у циљу очувања овог објекта. Гордана Ковачев је новинарима рекла и да је потребно још мало неких мањих интервенција и мањих пројеката како би коначно ова школа „била савршена“. Токо зимског распуста предвиђено је да се замене плочице у ходницима, исхоблује паркет и да се замени расвета. Поред овог она је најавила и расписивање јавне набавке за куповину опреме, посебно је нагласила да су путем родитељског дориноса обезбеђена срества за куповину недостајуће компјутерске опреме и пројектора и да ће на овај начин и преосталих 9 учионица које до сада нису биле комплетно аудио, визуелно и компјутерски опремљене бити кроз овај програм довршене.

Након обраћања новинарима директорке и представника локалне самоуправе у дворишту школе су гости и професори добили послужење које су за њих припремили ученици ове школе у својој школској кухињи.