Политика

Новогодишњи интервју са председником општине, Драганом Тошићем

Као и сваке године, на крају 2022. године,  поставили смо неколико питања председнику општине Бечеј, Драгану Тошићу, о томе колико је протекла године била успешна у Општини Бечеј са позиције локалне самоуправе и који су планови и смернице за следећу годину.

Како процењујете рад локалне самоуправе у претходних годину дана?

Крај године је свакако време да се сумирају постигнути резултати, али и време да се праве планови за наредну годину. У 2022. смо наставили оно што смо започели претходних година, темпом на који смо навикли наше грађане. Нема много разлике у перспективи. Планови које смо раније зацртали, морају да се остварују, а да би се они остварили мора се стрпљиво радити.

Да ли сте задовољни остварењем буџета, инвестицијама, шта је оно што бисте посебно издвојили за ову годину?

Свесни смо да су претходне две године биле пуне изазова, али упркос томе смо успели да урадимо много добрих ствари за Бечеј. Протекла година била је период важних пројеката у којем смо наставили рад на побољшању услова живота, обнови и уређењу инфраструктуре, запошљавању, као и у свим осталим сегментима. С тим у вези, верујем да време које долази, доноси нову енергију и могућности, које ћемо искористити за даљи напредак и развој нашег места и побољшање услова за живот сваког човека у нашој општини. Уз велику подршку виших нивоа власти успели смо да реализујемо и започнемо велик број пројеката, од којих смо највише поносни на започете радове на санацији крова Градског позоришта Бечеј, који представља стуб културе у нашој локалној заједници. Овим пројектом доприноси се условима за рад свих драмских студија, удружења и организација које користе простор у позоришту, али и за рад самог Градског позоришта. Можемо да се похвалимо завршеним радовима на реконструкцији и адаптацији просторије у згради ОУ Бечеј за успостављање јединственог управног места. Реализацијом овог пројекта, адаптацијом просторије, набавком канцеларијског материјала, софтвера за безбедност и за успостављање јединственог управног места, обезбеђено је ефикасније пружање услуга грађанима.  Захваљујући пројекту који је креирала Канцеларија за младе општине Бечеј у Горан-ском парку изграђена је савремена теретана на отвореном уз финансијску подршку  Министарства омладине и спорта и Општине Бечеј. Још неки од реализованих пројеката којима можемо да се похвалимо су инфраструктурно опремање спортског комплекса у Бечеју, рехабилитација пута у викенд насељу у Бачком Градишту, рехабилитација пута у Пољаници, реконтрукција и адаптација спортског терена у Бачком Градишту, пошумљавање улице Милоша Бућана и простор некадашње дивље депоније између Дрљана и Милешева. Све ово представља важне инвестиције јер на тај начин инвестирамо у оно најважније – квалитет живота наших грађана. Буџет је за ову годину био развојни и социјалан и планиран на реалним приходима, те смо веома задовољни његовим остварењем. Наставићемо и даље да реконструишемо улице, тротоаре, јавне установе, јер Бечеј има озбиљан, али све мањи проблем са инфраструктуром. Ми желимо да те проблеме неутрализујемо максималним, али и реалним корацима. Што се тиче многих аспеката, у Бечеју су голим оком видљиве промене и тако планирамо да наставимо у наредним годинама, са што више промена јер промена значи развој и напредак.

Какво је генерално стање у бечејској привреди након ове године?

Када говоримо о привреди у последње две године, не можемо да не приметимо утицај пандемије, смањен је промет у свим сегментима и отежано пословање што се одразило на све учеснике у привреди. У току ове године привреда је у Бечеју ипак кренула у опоравак. Туризам се лепо развија, иако је ове године за нијансу био смањен обим посета у спортском туризму, у наредној години планирамо да развитак туризма и привреде настави темпом на који смо навикли и који је створен  пре пандемије. Локалне комуналне таксе пореза су тек сада крајем године повећане. У оквиру законских норми, приступили смо одређеном повећању, којем је претходила јавна расправа, где су се суграђани, мали и средњи предузетници јављали са одређеним примедбама. Уважили смо њихове сугестије и повећали таксе минимално. Можемо да се похвалимо да број незапослених у нашој општини и даље пада. Што се тиче отварања нових радних места, и даље се преговара са инвеститорима да изграђују производње у нашој општини. У минулој години један од веома значајних пројеката за повећање броја запослених који смо спровели у сарадњи са филијалом Националне службе за запошљавање је циклус обука у областима у којим постоји дефицит запослених, а које организује Едукативни центар у Новом Саду.

Какви су планови за следећу годину, процена реализације буџета, нове инвестиције које се очекују?

Једна од капиталних инвестиција планираних за следећу годину је постављање вентилационог система у хали спортског центра, пројекат који ћемо реализовати уз велику подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Као један од приоритетних подухвата могу да истакнем изградњу два бунара како би се уравнотежило водоснабдевање у свим деловима града, а поред тога имамо у плану још много пројеката као што су опремање трансфер станице, изградња бициклистичке стазе у Бачком Градишту, рехабилитација пута у насељу Север Ђуркић, изградња паркинга код нове аутобуске станице у Бечеју и пројекат изградње кружног тока на раскрсници улица Петровоселски пут, Потиска и Пролетерска улица у Бечеју.

Која је Ваша порука као председника општине грађанима Бечеја за крај године?

Нова година значи и нове могућности, које ћемо искористити за даљи напредак и развој наше општине, као и побољшање услова живота наших суграђана. У години која нам предстоји грађанима општине Бечеј желим успеха на свим животним пољима и испуњење личних и професионалних циљева у духу здравља и оптимизма. Заједно ћемо наставити да нашу општину чинимо бољим, сигурнијим и лепшим местом за живот. Сигуран сам да ће то свима нама бити додатни мотив, јер све што урадимо остављамо у наслеђе младима, који представљају нашу главну покретачку снагу. Драги суграђани, желим вам срећну и успешну 2023. годину.