Спорт

Обарање руку: Најбрже растући спорт и у Бечеју

“Gladiator Armwrestling Team” назив је бечејског клуба за спортско обарање руку, који у нашем граду функционише нешто мање од годину дана. За овако кратак период клуб је привукао пажњу многих младих момака и девојака. Данас броји десет чланова који се такмиче широм земље и нижу успехе.

Оно што је посебно битно напоменути је то да је „Gladiator Armwrestling Team” носилац међународног такмичења „Бачко Градиште опен“, подржаног од Српског савеза за спортско обарање руку. Уз ово такмичење, постоје и други још већи планови а везани за организацију надметања.

Прва интересовања код оснивача и председника клуба, Јована Живков Андричина појавила су се када је на интернету почео да гледа и прати такмичења, потом су кренула надметања у средњој школи, да би на прво званично такмичење изашао 2019. године.

Клуб тренутно испуњава све услове за квалитетне тренинге. Ипак, уколико се овај спорт омасови на локалном нивоу биће потребан додатни број справа, јер се за обарање руку користи велики број ручних, леђних, па чак и ножних мишића.

Неки од првих записа о овом надметању датирају око 2000 године пре нове ере. Потом се вековима сматрало као такмичење без стандарда и правила, да би 1952. у Калифорнији било организовано прво стандардизовано надметање. Прво светско првенство одржано је у Канади 1979. док је премијерно европско првенство одржано у Швајцарској 1990. године.

Обарање руке је један од најбрже растућих спортова у Србији, а како кажу професионалци, за ову дисциплину није потребна искључиво снага, већ и техника, издржљивост као и ментална дисциплина.

Спортско обарање руке је популаран код младих људи, посебно код мушкараца и очекује се да постане Олимпијски спорт на Олимпијским играма у Лос Анђелесу 2028. године.

Сви заинтересовани момци и девојке који желе да виде и да се упознају са овом спортском дисциплином све додатне информације могу да добију путем инстаграм или фејсбук странице “Gladiator Armwrestling Team”.

Вукашин Љубојев