Óbecse

Óbecsén járt Maja Gojković

Újabb beruházások várhatóak a Városi Színházban

Óbecsén járt Maja Gojković, a köztársasági parlament alelnöke, kultúráért és tájékoztatásért felelős miniszter. Múlt pénteken, április 9-én Dragan Tošić községelnök és munkatársai fogadták a minisztert a Városházán, majd a helyi önkormányzat képviselőivel együtt ellátogattak a Városi Színházba. Gojković új beruházásokat jelentett be, melyek ennek a kulturális intézménynek a felújítására vonatkoznak.
– Kiváló kulturális programok ebben a csodálatos épületben. A Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium már előzőleg is támogatta ezt az intézményt, most pedig megállapodtunk, hogy a Minisztérium jövőre eszközöket biztosít az óbecsei Városi Színház tetőjének a felújítására, így fokozatosan el is kezdődhetnek a munkálatok. A gazdag kulturális programok reményt adnak a fiatalabb generációknak is, hogy nem kell a jobb élet reményében elköltözni a nagyobb városokba, mint Újvidék vagy Belgrád, hanem a szülővárosukban maradhatnak. A következő lépés a Fantast kastélyszálló állapotának megoldása, azaz a vagyon-visszaszármaztatás folyamata – mondta Maja Gojković, a köztársasági parlament alelnöke, kultúráért és tájékoztatásért felelős miniszter.
Korábban a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium pénzeszközeinek köszönhetően az óbecsei Városi Színház a Fokusište projekt keretén belül 5 millió dinár értékű audio és video berendezéssel gazdagodott.
– A mi feladatunk elsősorban, hogy minden engedélyt és projekt-technikai dokumentációt biztosítsunk a jövő évben. A későbbiekben a terem felújítására is sor kerülhet, de a prioritást mindenképp a tetőszerkezet rekonstrukciója képezi, ami nagyon rossz állapotban van, és ameddig azt nem hozzuk helyre, nem érdemes a többi felújításra váró dologba sem belefektetni – nyilatkozta Dragan Tošić, Óbecse község elnöke.
A Városi Színház igazgatójának elmondása szerint ahhoz, hogy az épület és a színházlátogatás biztonságos legyen, elengedhetetlen helyrehozni a tetőkonstrukciót, valamint az épület homlokzatát.
– Ahhoz, hogy ez az épület, amely nem a legjobb állapotában van, használhatóbb legyen, muszáj helyrehozni a tetőszerkezetet. A miniszter most testközelből láthatta a színház állapotát, így remélem, hogy jövőre számíthatunk majd a Minisztérium támogatására ebben a beruházásban. Színházunk igyekszik mindenki ízlésének megfelelően sokoldalú programokat kínálni, ezért fontos, hogy a kulturális tevékenység központját Óbecsén biztonságosabbá, funkcionálisabbá tegyük – tette hozzá Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója.
A Városi Színházban tett látogatás után Gojković a helyi önkormányzat képviselőivel a Fantast kastélyszállóra ment, ami szintén a miniszter óbecsei látogatásának egyik témája volt. Gojković elmondása szerint a Fantast kiváló történelmi komplexum, valamint kulturális műemlék, és reményét fejezte ki, hogy a vagyon-visszaszármaztatása körül zajló vita a rendeltetésének meghatározása érdekében hamarosan meg fog oldódni.

D.P.