Óbecse

Sikeres költészet-napi szavalóverseny

Több, mint hetven versmondó mutatkozott be a kultúrkörben

Immár tizenötödik alkalommal került sor Óbecsén a Költészet-napi szavalóversenyre a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület szervezésében. A hagyományos vetélkedőn, melyet április 9-én, pénteken tartottak, községünk általános iskolásai mérettették meg magukat.
Összesen 78 szavaló nevezett be Óbecséről, Dreáról, Bácsföldváról és Pecesorról, akiket a Pakai Orosz Annamária, az óbecsei Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára, Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja és László Roland, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős színinövendéke felállású zsűri osztályzott.
– Egyben József Attila születésnapját is ünnepeltük, illetve tisztelgünk költőink előtt. Én is anno itt kezdtem, ezen a versenyen, mégpedig József Attila Április 11 című versével. Ez a költemény azóta is bevésődött az emlékezetemben, mély nyomott hagyott bennem. Ez általában így van, a versmondónak az első sikeres versük mindig megmarad az emlékezetükben. Sokat kell gyakorolni, van, hogy többször kell különdíjasnak lenni, ahhoz, hogy az ember elsajátítson olyan fortélyokat, amikből építkezhet, fejlődhet. Véleményem szerint a szavalóknak mindig tanácsot kell kérniük a zsűritől a megméerettetés után, hiszen ők azok, akik a leghasznosabb tanácsokkal tudják őket támogatni – mondta Rókus Zoltán, a Perem Magyar Színházi Egyesület elnöke.
Az első osztályosok kategóriájában Hódi Zsófia, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákja bizonyult a legjobbnak. Őt Deák Júlia, a Sever Đurkić iskola növendéke követte, harmadik helyen pedig Szabó Hanna végzett a Sever Đurkić Általános Iskolából. Határozott kiállásért különdíjban részesült Bartusz Áron a Petőfi Sándor iskolából, Dér Zsóka a Samu Mihály iskolából a kifejező beszédért, Dosztán Emili, a dreai Petőfi Sándor iskola diákja, továbbá Pekár Balázs, Horvát Anina, Léner Csanád és Dvorszki Rihárd, akik mind a Petőfi Sándor iskola tanulói.
A második osztályosok mezőnyében két első díjas lett: Horváth Dorka, a Samu Mihály iskola szavalója és Horváth Miksa, a Petőfi Sándor iskola diákja. Második helyen végzett Bukli Benjamin, bronzérmes pedig Selymesi Leonel lett. Mindketten a Samu Mihály iskola tanulói. Különdíjat kaptak Lovas Amadea, a Sever Đurkić iskola növendéke és Máté Martin a dreai Petőfi Sándor iskolából.
A harmadik és negyedik osztályosok versenyében Butás Petra nyerte el legjobban a zsűri tetszését. Ő a Petőfi Sándor iskola szavalója. A dreai Petőfi Sándor iskola diákja, Ferenci Orsolya érdemelte ki a második helyet, őt pedig a dobogón Bozsik Rebeka követte a Samu Mihály iskolából. Különdíjban részesült Stefaniga Vince, a Sever Đurkić iskola tanulója. Az ötödikesek és hatodikosok között Kisutcai Ivett érdemelte ki az első helyet, aki a Petőfi Sándor iskola szavalója. Hanák Vanessza lett a második, aki a bácsföldvári Svetozar Marković iskolát képviselte. A harmadik helyen Herbatényi Botond és Koncz Villő osztoztak. Ők mindketten a Petőfi Sándor iskola tanulói. Különdíjat érdemelt ki Bátori Flórián a kifejező beszédéért, ő a Petőfi Sándor iskola diákja, Kruezio Lav a Bratstvo Általános és Középiskolából, illetve Szabó Vivien a Samu Mihály iskolából.
A legidősebbek korcsoportjában, azaz a hetedik és nyolcadik osztályosok versenyében Horvát Kinga bizonyult a legjobbnak, aki a Samu Mihály iskola képviseletében érkezett a megmérettetésre, őt Varró Tódor, a Petőfi Sándor iskola tanulója követte a képzeletbeli dobogón. A harmadik helyen Deák Evelin és Koncz Antónió osztoztak, akik mindketten a Petőfi Sándor iskola diákjai. Különdíjban Gál Noémit részesítette a zsűri, aki a Petőfi Sándor iskola szavalója.
– Az osztott helyek és a rengetek különdíj is arról árulkodik, hogy mennyi tehetséges versenyző van községünkben. Számomra csodálatos élmény volt hallgatni őket. Kiemelném, hogy a versválasztások külön dicséretet érdemelnek. Ami külön örömmel tölt el, hogy végül élőben tudtuk megszervezni a versenyt. A gyerekek is teljesen másképp élik meg, hogy hallhatják a többi szavalót is, egymásért izgulnak, bátorítják, biztatják egymást és kiállhatnak a zsűri elé. Számunkra az a legnagyobb öröm, amikor látjuk, hogy a szavaló is élvezi, ha őt nézik, hallgatják és arra figyelnek, amit közölni szeretne a a közönséggel a költemény által – nyilatkozta a zsűri nevében Magyar Zsófia.
Minden résztvevő oklevelet, CD-t és golyóstollat kapott, a díjazott szavalók pedig könyvjutalomban részesültek.
– Nagyon élveztem a zsűrizést, nagyon jó volt látni, hogy ennyi fiatal szaval és érdeklődik a költészet iránt. Már azt is sikerélménynek tartom, ha legalább egy gyermeknek fontos a versmondás és akár még a jövőjét is el tudja képzelni a színpadon. Úgy érzem, több ilyen gyerekkel is találkoztam ezen a versenyen – tette hozzá a zsűri másik tagja, László Roland.
A szavalóverseny a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.

D.P.