ВестиДруштво

Образовање: Почиње овогодишњи циклус уписа у средње школе

Током друге половине априла месеца почео је и званично нови циклус уписа у средње школе за ученике завршног разреда основних школа. Бечејске средње школе већ увелико организују активности представљање профила, шта је то што нуде као едукативна установа, своје капацитете, опремљеност и профиле. 

Но, пре него што упишу бирану средњу школу основци морају прво да положе завршне испите јер се делом на основу тих испита и рангирају про упису у средње школе. Као и увек прошлог месеца за ученике осмих разреда урађени су пробни тестови. Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања објавио је задатке и решења тестова које су мали матуранти решавали у склопу пробе завршног испита 22. и 23. марта 2024. Ученици су полагали три теста: матерњи језик, математику и један од пет предмета који су сами изабрали – биологију, географију, историју, физику или хемију.

На основу првих извештаја са тих пробних испита ученици имају све мање способност да се концентришу на постављена питања, имају проблеме са дужим текстовима и текстуалним задацима, са разумевањем онога што читају. Самим тим и резултати овогодишњих пробних тестова нису били баш охрабрујући. Неколико година уназад баш због таквих резултата прибегавало се и спуштању критеријума, посебно током и непосредно након „ковид година“. Без обзира на то и након спуштања критеријума ученици су се жалили да су им текстови тешки. Но, на самом испиту видеће се какви ће овогодишњи резултати бити. 

Средње школе се уписују након положеног завршног испита. Рангирање за упис се врши на основу постигнутог успеха у шестом, седмом и осмом разреду и на основу успеха на завршном испиту и успеху на такмичењима. Ученик може да оствари највише 14 бодова на тесту из српског језика и књижевности, односно матерњег језика и књижевности, 14 бодова на тесту из математике и 12 бодова на трећем тесту. Ученици полажу завршни испит решавањем задатака у оквиру три теста: из предмета Српски језик и књижевност, односно матерњи језик и књижевност, из предмета Математика и из једног од пет предмета који ученик изабере са листе наставних предмета из природних и друштвених наука: Биологија, Географија, Историја, Физика и Хемија.

За специјализоване гимназије и одељења и уметничке школе је потребно ученици полажу пријемне испите. Упис у средње школе чији су оснивачи Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе врши путем Портала Моја средња школа.

Портал Моја средња школа представља платформу која омогућава да се електронским путем заврше све активности и радње у вези са пријемним испитом, завршним испитом и уписом у први разред средње школе за школску 2024/2025. годину, за школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, са изузетком музичких, балетских и специјалних школа.

На порталу Моја средња школа – mojasrednjaskola.gov.rs – могу се проверити информације за конкретног ученика, али и пронаћи статистички подаци о основним и средњим школама, као и друге информације које могу помоћи у правилном одабиру будуће школе.

Да бисте користили електронске услуге, потребно је да будете ауторизован корисник. Ауторизовани корисник може бити искључиво родитељ или други законски заступник који има одговарајућа права приступа до података о конкретном ученику, путем налога на Порталу Мој есДневник. Односно, уколико имате налог на порталу Мој есДневник или имате налог на Националном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs, којим приступате порталу Мој есДневник, омогућене су следеће електронске услуге:

  • подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
  • подношење приговора на резултате завршног испита
  • подношење електронске листе жеља
  • подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

Налог на есДневнику можете добити од разредног старешине у основној школи, а налог на државном порталу за електронску идентификацију можете сами креирати регистровањем на eID.gov.rs.

Календар уписа почео је већ сада у априлу када су биле организоване пријаве по школама за завршне испите. 

Током маја месеца, биће организоване пријава за ученике у уметничке школе, тачније за оне школе које имају пријемне испите, специјализоване школе за ученике са посебним способностима за одређене предмете. Резултати ови пријемних испита биће објављени до краја маја. 

Почетком јуна, односно од 6. до 8. јуна почињу пријаве за одељења у Гимназијама са посебним способностима за спорт. 

17, 18 и 19. јуна су завршни испити за ученике завршног разреда основних школа и то 17. српски/матерњи језик, 18. математика и 19. трећи испит тј. одабрани предмет. 21. јуна ће бити објављени прелиминарни резултати завршних испита на сајту Моја средња школа а 24. јуна и коначни. Попуњавање листе жеља (опредељења) предвиђено је 25. и 26. јуна а коначан распоред по школама 1. јула. Затим следи објава непопуњених места у школама и други круг.

Комплетан и прецизнији календар свих уписа и рокова могу се погледати на сајту Моја средња школа.   

Које профиле уписују бечејске средње школе?

Економско трговинска школа уписује у ову школску годину: два одељења (по 28 ученика) финансијски-рачуноводствених техничара (на српском и мађарском језику), једно одељење економског техничара на српском језику (28 ученика), туристичког техничара, такође једно одељење на српском језику (28 ученика). То су четворогодишњи профили. Када су у питању трогодишње школе, ЕТШ уписује и 14 посластичара на мађарском језику, 14 кувара на српском језику и по 14 трговаца на српском и мађарском језику. То је укупно 168 ученика.

Бечејска Гимназија је успела у овом другом кругу да врати спортско одељење, односно „Ученици са посебним способностима за спорт“. Ово одељење је лимитирано на упис од 20 ученика. Гимназија такође као и претходних година уписује по 28 ученика у три одељења: природно-математички смер, друштвени смер и општи смер на мађарском језику. То је укупно 104 ученика.

У Техничкој школи такође се ове годину уписују у четворогодишњи смерови: по два одељења смера електротехничара информационих технологија на српском језику и мађарском језику (по 28 ученика), једно одељење на српском језику смера техничар за компјутерско управљање (CNC) машина. Када су у питању трогодишњи профили ове године Техничка школа уписује по 14 ученика за профил бравара на мађарском језику, оператера машинске обраде, такође на мађарском језику. Уписује и једно одељење возача моторних возила на српском језику од 28 ученика и фризера такође на српском језику 28 ученика. То је укупно 168 ученика.

ШОСО „Братство“ за ученике са сметњама у развоју уписују по 6 ученика на смеровима фризер на српском језику, пекар на мађарском језику. На смеру цвећар/вртлар уписује по 6 ученика на српском и мађарском језику. То је укупно 24 ученика.