ВестиДруштво

Образовање: Полагање матуре, завршних испита, уписи …

У основним и средњим школама на територији општине Бечеј полако се приводи крају ова школска година али не свакако најтеже ученицима који се налазе на прекретници, они који уписују први разред основне школе, осмаци који завршавају основну школу, полажу малу матуру и испите за упис у бирану средњу школу и на-равно за матуранте који су ових дана полагали велику матуру и који покушавају да „ухвате“ што бољи просек за упис даље на факултете.

Током протекле недеље завршена су полагања мале матуре у свим школама на територији општине Бечеј, сада се чекају резултати а онда према календару уписа следи одабир школа па уписи. Већ почетком јуна, односно од 6. до 8. јуна у Гимназији су се вршиле пријаве за одељење са посебним способностима за спорт.

Полагања завршних испита било је померено за један дан због Бајрама па су одржани 18, 19 и 20. и то најпре српски/матерњи језик, па математика и коначни  трећи испит тј. одабрани предмет. 22. јуна ће бити објављени прелиминарни резултати завршних испита на сајту Моја средња школа а 25. јуна и коначни.

Попуњавање листе жеља (опредељења) предвиђено је 26. и 27. јуна а коначан распоред по школама 2. јула. Затим следи објава непопуњених места у школама и други круг.

Комплетан и прецизнији календар свих уписа и рокова могу се погледати на сајту Моја средња школа.

Које профиле уписују бечејске средње школе?

Економско трговинска школа уписује у ову школску годину: два одељења (по 28 ученика) финансијски-рачуноводствених техничара (на српском и мађарском језику), једно одељење економског техничара на српском језику (28 ученика), туристичког техни-чара, такође једно одељење на српском језику (28 ученика). То су четворогодишњи профили. Када су у питању трогодишње школе, ЕТШ уписује и 14 посластичара на мађарском језику, 14 кувара на српском језику и по 14 трговаца на српском и мађарском језику. То је укупно 168 ученика.

Бечејска Гимназија уписује као и претходних година по 28 ученика у три одељења: природно-математички смер, друштвени смер и општи смер на мађарском језику. То је укупно 104 ученика, од тога и 20 ученика у спортско одељење.

У Техничкој школи такође се ове годину уписују у четворогодишњи смерови: по два одељења смера електротехничара информационих технологија на српском језику и мађарском језику (по 28 ученика), једно одељење на српском језику смера техничар за компјутерско управљање (CNC) машина. Када су у питању трогодишњи профили ове године Техничка школа уписује по 14 ученика за профил бравара на мађарском језику, оператера машинске обраде, такође на мађарском језику. Уписује и једно одељење возача моторних возила на српском језику од 28 ученика и фризера такође на српском језику 28 ученика. То је укупно 168 ученика.

ШОСО „Братство“ за ученике са сметњама у развоју уписују по 6 ученика на смеровима фризер на српском језику, пекар на мађарском језику. На смеру цвећар/вртлар уписујепо 6 ученика на српском и мађарском језику. То је укупно 24 ученика.