ВестиДруштво

Центар за социјални рад: Бесплатно психолошко саветовалиште за младе

Млади у општини Бечеј сада имају прилику да користе услуге бесплатног психолошког саветовалишта у оквиру ког ће имати стручну  подршку у суочавању са изазовима свакодневног живота, али и са менталним здрављем.

Овај програм у Бечеју спроводи Центар за социјални рад а у оквиру пројекта за унапређење менталног здравља младих у Србији који реализује Национална асоцијација практичара/ки омладинског рада, Кровна организација младих Србије, Омладински савет удружења ОПЕНС, Национална асоцијација Канцеларија за младе и Савез извиђача Србије уз финансијску подршку Министарства туризма и омладине Републике Србије.

Саветнице које ће разговарати са младима и пружити им помоћ кажу да је ова врста психолошке подршке нова услуга Центра за социјални рад и да пре свега има превентивни карактер јер, како кажу, „боље је превентивно радити на проблемима менталног здравља, него чекати кулминацију“.

И до сада је Центар за социјални рад Бечеј делимично пружао услуге овог типа, али до сада је то било искључиво кроз предмете по којима поступа, који су део „случаја“ који из неких других разлога потпада под ингеренције Центра. Ова нова иновативна услуга Центра такође је и измештена ван зграде Центра за социјални рад и са младима ће се радити у пријатном амбијенту простора који су специјално опремљени и намењени  и за друге слободне активности младих у Бечеју, Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту. Услуга коју саветнице пружају је бесплатна и одвијаће се на српском и мађарском језика.

С обзиром да у општини Бечеј локална здравствена установа нема редовно запосленог психијатра нити психолога, терапеута, ова услуга је веома важна за локалну заједницу. Свим заинтересованима је гарантована анонимност, а могуће је, осим уживо, разговор са психолошкињама и онлине.

Уколико желите или имате потребу за разговором са психологом од сада можете да се пријавите за саветовалиште и скенирањем QR кода који се налази на плакатима. Уз то, могуће је пријавити се и путем имејла Центра за социјални рад Бечеј, а детаљније информације се могу пронаћи на њиховом сајту.

Претходно спроведена анкета је показала да би скоро 40 одсто младих испитаника користило услуге бесплатног психолошког саветовалишта за младе.