Друштво

„Образовни импулс“: „Бечејска зборница“, стручни скуп

У економско-трговинској школи у организацији Удружења грађана „Образовни импулс“ одржан је стручни скуп професора под називом „Бечејска зборница – Мотивација ученика“. Ово је пети пута да се овакав скуп одржава и као и раније намењен је био пре свега просветним радницима у бечејској општини.

На овом скупу су просветни радници из основних из средњих школа својим колегама представили примере добре праксе када је у питању мотивација ученика. Мотивација ученика данас један је од највећих изазова у раду просветних радника како током наставе тако и када су у питању слободне активности и развијање других компетенција код деце која спадају у домен просветног рада.

На овом скупу професори су из личног угла и из сопствене праксе указали да ипак постоје одређени принципи који могу да се примене у раду са децом у настави на које ученици реагују позитивно и са интересовањем. Стављајући у фокус мотивацију у раду показали су колико је она важна за квалитет и наставе али и за квалитет знања уопште.

Примере добре праксе су представили  професори Андреа Галго Ференци, Иван Ковач, Виолета Медић, Ивана Петровић, Моника Нађ Цигура, Лотос Лучев, Бранислава Ивковић и Александра Бакрач.

Један од важних сегмената овог скупа била је и презентација платформе E-Twinnings на којој ученици средњих школа у Бечеју већ одавно раде. Ова платформа је међународног карактера, на овај начин ученици су у могућности да користе знање и размењују га са ученицима из других земаља, посебно европских, да користе бенефите различитих школских система и програма у Европи.

„Мотивација ученика је тема која је свакако итекако данас присутна и велики је изазов изазов за нас који радимо у просвети. Ми одрасли често говоримо како се генерације временом мењају и заиста је данас ситуација таква да наши ученици од нас траже да их на неки начин анимирамо стално, да стално вршимо неке измене у нашем раду, да их изазивамо да би они радили и да би радо учествовали у настави. И да на крају сви заједно имамо добре резултате. Свакако није данас лако мотивисати ученике и наша идеја је била да овим примерима добре праксе покажемо колегама како ми то успешно радимо.“ – рекла је Александра Бакрач.

„Према мом мишљењу мотивација ученика је веома важна у 21. веку. Они се данас веома разликују од нас када смо ми били ученици и баш из тог разлога тражимо различите методе како да их мотивишемо и како да ту мотивацију одржимо на неком нивоу. Ми примењујемо дигиталне методе и имамо један нови пројекат који смо назвали E-Twinnings, постали смо чланови те групе, регистровали смо се на тој платформи и примењивали смо различите дигиталне технологије и методе за обраду наставних јединица. Ова платформа ради на тај начин да се сваки ученик самостално може укључити у рад и да уз помоћ ње научи и разуме одређену наставну јединицу. Деца веома воле ове нове методе посебно када користимо дигиталне платформе, воле групне радове, воле да раде заједно. Воле они да раде и индивидуално али је кључно да се то одвија на компјутеру или телефону.“ – рекла је Моника Нађ Цигура.

Наставници основних школа такође су присуствовали скупу и како кажу доста тога што су чули на овом скупу примењиво је и на млађу децу јер данас и малишани и добро владају техником али и њима данас је потребно стимулисати мотивацију.