ДруштвоЕкономија

Оброк за породицу: Све мање донација, све више корисника, Mappamondo донира оброке

Поред Народне кухиње од почетка ове године једна од најуспешнијих акција помоћи нашим најугроженијим суграђанима када је у питању дистрибуција оброка и хране је била организована од стране фејсбук групе/иницијативе Оброк за породицу о којој смо већ писали у нашим новинама. Како се ова група прикључила активностима током овог ванредног стања да помогне најсиромашнијима у Бечеју разговарали смо са Амалијом Сабо Хорват која је покретач ове иницијативе и која свакодневно ради на организације поделе оброка и других потрепштина.

Да ли сте радили програм оброк за породицу и током овог ванредног стања, да ли се током овог периода повећала тражња и број корисника, да ли имате довољно оброка за оне који траже помоћ?
Програм Оброк за породицу Бечеј је радио са много мањим капацитетом већ од самог почетка ванредног стања. Тражња је много већа и обраћа нам се много људи којима је помоћ неопходнија него икад раније. Наиме, многи су онемогућени да раде па самим тим и привређују за своју породицу (децу) посебно самохрани родитељи. Што због стања у којем се налазимо, што због немогућности да децу оставе некоме на чување. Мањкамо сто се тиче оброка и свега осталог. Ни раније одазив није био много велик али могли смо да намиримо двадесетак до тридесетак породица недељно бар оброком и намирницама као и гардеробом и потрепштинама.

Да ли су се још неки ресторани и пекаре придружили акцији?
Што се тиче ресторана придружених акцији једино је Мапамондо са нама могло би се рећи од нашег почетка и овим путем им се захваљујемо на томе! Пекаре придружене акцији су пекара Васа у Новом Селу где и власници донирају (то је уједно једина пекара где су се и власници придружили акцији), пекара Letti Малом риту и пекара City у главној улици.

Имамо и даље старијих особа којима је помоћ неопходна. Једну баку у Новом Селу је збринуо наш волонтер од почетка ванредног стања. Када су у питању свакодневни оброци, ми смо се потрудили и збринули и ми сами два старија човека да свакодневно имају хлеб и оброк. Мапамондо готово свакодневно збрине бар једну породицу (недељно 6-7 породица). Осим тога имамо једну жену која нам недељно доноси по пакет (или двонедељно) зависи како стигне. То је то што имамо од донација.

Да ли вам се јављају за помоћ старији суграђани који су у изолацији?
Недавно смо имали пензионерски пар у изолацији којем је била неопходна помоћ и успели смо их збринути захваљујући апелу једне ваше колегинице (препознаће се).У групи се готово нико није одазвао осим једне особе. Они су добили донацију довољну за дуже време с обзиром да су се акцији придружили и власници пекаре Силва-на који су донирали пару џак брашна и квасца.

Да ли настављате са активностима које сте до сада радили и на који начин с обзиром на мере заштите које су тренутно на снази?
У сваком слуцају ми настављамо са радом. На кратко смо били прекинули преузимање гардеробе и свих осталих потрепштина које нису оброк или намирнице због стања али како су мере мање ригорозне поново смо почели са преузимањем свих донација грађана. Наравно и даље нам је приоритет храна али и све друго добро дође нашим суграђанима који су у лошијем материјалном стању. Поред донација које могу да предају на нашој адреси ми оне који желе да донирају можемо директно повезати са породицама којима могу лично уручити. Једна од нових акција је и увођење новчану уплате у продавницама, месарама и пекарама са логоом наше групе. Новац и даље не узимамо на руке ово је уведно само ради мањег преношења ствари из руке у руку. То функционише на следећи начин, новац уплатите, јавите се у групи или на месенџер (на мој бр. телефона) где је уплаћено и колико. Ја шаљем породице које су у могућности да оду и износ отпазаре или одлазим ја уколико су у питању старије особе које нису у могућности да оду до продајног места.


Мапамондо је једини ресторан који активно учествује у хуманитарним донацијама оброка

“Све је почело од породице Саболчки из Новог Бечеја. Када је Роберт на друштвеној мрежи затражио помоћ у виду гардеробе за децу. Моја супруга Бојана и ја смо му понудили помоћ да им редовно сваког дана пошаљемо ручак за његову породицу у Нови Бечеј. Када је Амалија направила групу “Оброк за породицу – Бечејˮ решили смо да се прикључимо акцији и да помогнемо и осталима којима је помоћ потребна и на тај начин дамо наш скромни допринос овој хуманитарној организацији и нашим суграђанима. Ево, наставили смо са тим акцијама и у време овог вандредног стања јер свакако спремамо кувана јела за доставу свакодневно. Почели смо и да повећавамо број оброка које спремамо јер се људи свакодневно јављају да им је потребна помоћ, наставићемо са тим и убудуће.” рекао нам је Зоран Сладић, власник ресторана.

Роберт Саболчки из Новог Бечеја је први корисник који је од овог ресторана добио оброке за своју породицу.
“Желео бих се захвалити ресторану Мапамондо на великодушности. Посебно јер је храна веома укусна. Храну су нам испоручили на кућну адресу и сматрам да је то веома леп и несебичан чин са њихове стране. И деца и ја смо им од срца захвални на томе.” рекао нам је Роберт Саболчки.