Култура

Одржана премијера представе „Гидионов чвор“

У продукцији Градског позоришта Бечеј, у оквиру Вечерње сцене, 12. фебруара одржана је премијера представе „Гидионов чвор“. Ова представа је ауторски пројекат глумица Симониде Мандић и Бојане Милановић. Текст је превод Миле Јакшић Шајтинац и Угљеше Шајтинца драме савремене америчке списатељице Џоне Адамс.

Веома потресна и емотивно захтевна дуодрама прати сусрет и сукоб наставнице и мајке дечака Гидиона два дана након дечаковог самоубиства. Мајка која долази на заказан састанак непосредно након трагедије покушава да сазна разлоге за суспензију Гидиона из школе и његових сукоба са наставним особљем и другим ученицима у школи за које сматра да су били пресудни за његово самоубиство. Наставница и мајка током тешког и мучног разговора пребацују одговорност за трагичан чин дечака једна на другу и истовремено разоткривају веома потресну причу о усамљености и неприлагођености дечака како у школи тако и код куће.
Овај драмски текст посредно кроз тај интензиван дијалог провлачи и причу о животу деце у савременим околностима о утицају родитеља, школе, друштвених мрежа и интернета, о вршњачком насиљу, о кривици, болу, о дечијој креативности и цензури политичке коректности, о усамљености деце која одрастају препуштена сама себи. Текст покреће и питање интелектуалне зрелости деце која конзумирају приче, фикцију које су им доступне као и питање пресумпције невиности деце. Текст је препун књижевних и митолошких референци што причу смешта у неки универзалнији контекст од овог савременог. Емотивно и интелектуално веома захтеван драмски комад на сцену бечејског позоришта поставиле су две веома талентоване глумице које су успеле да на камерној сцени увуку публику директно у причу, у сукоб и физички и емотивно. Радња се не догађа тамо негде на бини него ту око нас, око публике, свакодневно. Ова представа је обавезно штиво за родитеље или наставнике.

„Гидонов чвор“ је дуодрама на којој сам дипломирала на Академији сценских умјетности у Сарајеву, са својом колегиницом са класе. Имала сам ту срећу да је са предивном колегиницом Бојаном Милановић поставим и у нашем позоришту, с тим да сам овај пут улоге заменила (у односу на свој дипломски испит). Ово је текст који отвара врло важна питања о цензури у образовању, уметности, о томе колико се заиста родитељи посвећују деци, али и њихови наставници, о усамљености, о животу и смрти. Текст заиста говори о стварима о којима, нажалост, сви ми често ћутимо или се правимо да их не видимо, а што доводи до страшних исхода. Наша жеља је да испричамо ову причу на што бољи начин, али и да бар пробамо да освестимо публику, да их пробудимо и баш зато смо и поставиле представу камерно, публику малтене као воајере – јер сви виде проблем, али скрштених руку седе и посматрају ћутке. Иза нас је премијера и прва реприза, а 19. 2. очекује нас још једно играње у Бечеју, а 26. гостовање у СНП-у, у Новом Саду.“ – рекла нам је о својој представи глумица Симонида Мандић.

Из Градског позоришта нам поручују да се карте брзо распродају.