Економија

Општина Бечеј: Након уређења атарских путева и изградња биогасног постројења

Општина Бечеј потписала је Уговор о суфинансирању радова на уређењу атарских путева са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Вредност радова је око 14,7 милиона динара, од чега је Општина Бечеј обезбедила око 6,6 милиона динара, а остатак у висини од око 8,1 милион динара Покрајински секретаријат за пољопривреду.

Уређење атарских путева спроводи се на две локације у Бечеју у дужини од 153 метра са завршном обрадом од асфалт бетона и атарског (некатегорисаног) пута у Бачком Градишту у дужини од  425 метара са методом цементне стабилизације и отресиштем на почетку пута.

Захваљујући управо овој инвестицији у наредном периоду требало би да буде изграђено биогасно постројење, а један од предуслова за ову инвестицију вредну 3,5 милиона евра било је управо уређење атарског пута на самом излазу из Бачког Градишта ка Темерину.

„Биогасно постројење гради фирма „ДИМ ГАС“ из Београда. Биолошким процесом биће произведена зелена струја која је довољна за снабдевање 12.000 домаћинстава. На тај начин ће се збринути и око 14.000 тона жетвwних остатака, произвести 7.000 тона органског ђубрива високих нутритивних карактеристика, које доприноси бољој кондицији земље и мањој загађености. Из свега наведеног можемо закључити да је ефекат овог пројекта од изузетног значаја за локалну заједницу, као и за наше пољопривредне произвођаче, а уједно ће бити обезбеђена и нова радна места” рекао је др Радојевић и додао да се завршетак радова очекује у новембру 2024. године.

Такође, Општина Бечеј ће од сопствених средстава финансирати пројекат рехабилитације атарског пута у делу који се налази на пола пута од Бечеја према Радичевићу (тачније између фарме и „С“ кривине). Дужина пута је 400 метара ширина 4 метра. Радови се врше цементном стабилизацијом атарског тј. некатегорисаног пута. Вредност пројекта је 5,7 милиона динара.

„Још од 2012. године када сам први пут изабран за председника општине Бечеј, један од приоритета локалне самоуправе је уређење пољопривредне инфраструктуре. У претходном периоду смо значајна средства уложили у ове намене, како бисмо домаћим пољопривредним произвођачима олакшали свакодневну комуникацију са својим парцелама, како би то њихов рад учинило ефикаснијим и профитабилнијим“, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Извор и фото: Општина Бечеј